Dit is een artikel uit het NRC-archief

Voetbal

Advocaat: "We hadden die ballen er in moeten schieten'; Bosman wordt beschouwd als de zondebok

ROTTERDAM, 10 JUNI. John Bosman werd gisteravond in De Kuip een beetje als de zondebok beschouwd. De ranke spits miste in de ene helft die hij speelde twee riante mogelijkheden. Bondscoach Dick Advocaat vond dat Bosman “te veel moeite” had gehad. “We hadden die ballen er gewoon in moeten schieten.” Bedoeld werd de actie na een half uur, Nederlands grootste kans van de wedstrijd. Bergkamp bereikte met een steekpass Overmars die aan de rechterkant schuin voor het doel de bal in de verste hoek op de paal schoot. Bosman kopte de rebound met een snoekduik van een paar meter afstand op de andere paal. Ontzetting op de tribune en meteen geroep om Van Vossen als vervanger van zijn ploegmaat bij Anderlecht.

“Vanaf de zijkant leek het misschien een makkelijke bal”, verweerde Bosman zich na afloop. “Ik moest in een reflex handelen. Het ging zo snel. Ik zag Marc (Overmars, red) schieten, dacht eerst dat de bal naast zou gaan. Ineens kwam 'ie op mij af. Dan probeer je je hoofd er zo goed mogelijk tegen te zetten. Komt hij recht op me af dan kaatst 'ie waarschijnlijk zo het goal in. Nu kwam 'ie iets rechts van me.”

Bosman stond overigens al in een uitstekende scoringspositie toen Overmars op doel schoot. “Ik stond vrij, ja. Ik riep nog.” Ajacied Overmars beweerde na afloop echter dat hij geen moment heeft overwogen de bal op Bosman te spelen. “Zo'n kans moet je zelf schieten, geen twijfel mogelijk.” Hij vond achteraf dat hij de goede keuze had gemaakt. “Het was een moeilijke positie en de bal kwam op de binnenkant van de paal. Dat is dan toch goed? Ik noem dat pure pech.”

Twee minuten nadat twee keer de paal was geraakt kreeg Bosman weer een goede mogelijkheid. Blinker gaf vanaf links strak voor en Bosman probeerde de bal van achter zijn standbeen met links in te schieten. Dat mislukte. Weer gefluit en geroep om Van Vossen. “Ik moest 'm nemen”, aldus Bosman. “Er stonden twee verdedigers achter me.” Bondscoach Advocaat constateerde bij het zien van de beelden dat achter Bosman nog twee Nederlandse spelers vrij stonden, Bergkamp en Overmars. “Heel spijtig dat zo'n bal er niet ingaat.”

Bosman was gisteravond niet de enige Nederlander die de mogelijkheden niet wist te benutten. Blinker en Wouters misten in de eerste helft in goede schietpositie en Koeman raakte na rust met een vrije trap de lat. “Het komt niet vaak voor dat een ploeg in wedstrijd zulke goede kansen krijgt”, constateerde de Noorse doelman Erik Thorstvedt na afloop. “Tegen ons was dat in ieder geval nog niet eerder voorgekomen.”

Bosman vond dat hem niets kon worden verweten en dat het in de eerste helft “best lekker” met hem was gegaan. In werkelijkheid kwam Bosman vanaf het eerste moment te kort tegen de robuuste Noren. De spits speelde slap, ging de duels niet overtuigend in. Als excuus gold dat hij na achttien minuten flink geblesseerd raakte aan zijn linkerenkel. Hij zwikte er tijdens een actie in de middencirkel doorheen. Bosman wilde niet meteen opgeven. “Het deed pijn, maar als ik bleef doorlopen ging het wel.” Tijdens de rust in de kleedkamer constateerde dokter Kessel een zware verstuiking. Doorspelen was onmogelijk. Van Vossen kwam in de ploeg.

Al eerder had Bosman bij het Nederlands team last van de linkerenkel. Twee dagen voor de kwalificatiewedstrijd tegen San Marino in maart moest hij het trainingskamp verlaten wegens een blessure aan het gewricht. Eijkelkamp werd als vervanger opgeroepen. Bosman was net na heel lange tijd weer geselecteerd. Zijn interlandcarriere leek voorbij. Hij maakte op 29 april 1986 tegen Schotland zijn debuut voor Oranje, behoorde tijdens het gouden EK van '88 tot de selectie, maar ontbrak vervolgens bij het WK'90 en EK'92. Bij zijn clubs, eerst PSV en later Anderlecht, was Bosman in die periode niet erg succesvol. Toen hij in de tweede helft van dit seizoen weer een basisplaats veroverde in Brussel en ook weer ging scoren deed Dick Advocaat een beroep op hem.

Bosman is eigenlijk Nederlands derde keuze als centrumspits. Van Basten en Kieft zijn beiden geblesseerd. Advocaat legde er gisteravond niet voor niets de nadruk op dat hij al het hele seizoen te maken heeft met blessures van belangrijke internationals. Op Wembley tegen Engeland in april posteerde hij Bosman in de aanval. De coach haalde hem echter aan het einde van de eerste helft uit de ploeg omdat hij vond dat er en met Bosman en met Bergkamp een te aanvallend concept werd gespeeld. Tegen Noorwegen startte hij toch weer met Bergkamp achter de 28-jarige Bosman. Want het betrof hier een thuiswedstrijd die gewonnen moest worden. Aan Van Vossen in de beginopstelling als centrumspits dacht Advocaat niet. Hij vindt de Zeeuw meer tot zijn recht komen als rechts- of linksbuiten. Van Vossen kan lang niet zo goed koppen als Bosman die in die discipline tot de besten van het land wordt gerekend. Desondanks miste hij met het hoofd de mooiste kans tegen de Noren.