Acties in heel het land; Scholieren de straat op tegen kabinet

ROTTERDAM, 10 JUNI. In het hele land hebben scholieren in het voortgezet onderwijs vandaag actie gevoerd tegen de kabinetsplannen om te bezuinigen op de studiefinanciering en de bijstandsuitkering voor jongeren.

De politie in het Brabantse Oss heeft drie scholieren aangehouden omdat zij weigerden kruispunten vrij te maken. Daarbij heeft de politie geweld gebruikt. Eerder was volgens een woordvoerder van de politie overlegd met de scholieren over hun acties.

Volgens het landelijke comité dat de acties coördineert, werd op ruim 400 scholen gestaakt door in totaal ongeveer 100.000 leerlingen. De staking is georganiseerd door het Landelijk Aktie Komitee Scholieren en een aantal politieke jongerenorganisaties.

In Amsterdam verzamelden zo'n duizend stakende scholieren zich om 12 uur op de Dam. De scholieren boden wethouder Bakker (D66) van onderwijs een petitie aan. “Jullie hebben groot gelijk dat je je maatschappelijke betrokkenheid toont”, zei Bakker. Vanaf de Dam trokken de scholieren door de stad. In Arnhem maakte de politie vanochtend een eind aan een actie van ruim 150 scholieren die vuilniszakken op straat hadden gegooid. Van de naar schatting 3.500 stakende scholieren in Rotterdam bereikten door de staking in het openbaar vervoer slechts 1.500 het Plein '40-'45 waar een manifestatie werd gehouden.

Niet bekend

Ambtenaren van de Onderwijsinspectie zouden vandaag bellen naar alle 140 scholen voor middelbaar beroepsonderwijs en naar een op de vijf scholen voor voortgezet onderwijs (totaal 1.400 scholen) om zich op de hoogte te stellen. Tegen het eind van de middag zou rapport worden uitgebracht aan minister Ritzen. Volgens een woordvoerder van het ministerie moeten scholen en gemeenten per geval beslissen of stappen tegen stakende scholieren worden ondernomen.