AC-130 H "Spectre' is de vliegende artillerie

De Lockheed AC-130H "Spectre' is een speciale uitvoering van de Hercules C-130, die vooral als transportvliegtuig bekend is. De AC-130H-versie is een zogeheten gunship: een "vliegende artilleriestelling', die vuursteun kan geven aan eigen troepen door (eventueel op grote hoogte) rond te cirkelen bij vijandelijke posities en deze te bestoken met machinegeweren en granaten van uiteenlopend kaliber.

De Spectre heeft in de romp een zijwaarts gerichte terugstootloze vuurmond die granaten van 105 mm afschiet, een 40 mm-kanon en twee zogeheten Gatling-snelvuurkanonnen van 20 mm, die bestaan uit een stelsel van roterende lopen. De AC-130's kunnen dankzij nachtzicht- en infraroodcamera's ook in het donker opereren met grote precisie.

De zware gunships hebben een relatief lage snelheid, zijn zeer stabiel en hebben een groot laadvermogen. Ze zijn daardoor in staat meer vuurkracht mee te voeren dan een helikopter, terwijl ze - in tegenstelling tot snelvliegende jachtbommenwerpers - toch in de nabijheid (maximaal vier kilometer) van hun doel kunnen blijven om het voortdurend onder vuur te houden. De VS hebben in Vietnam veel ervaring opgedaan met transportvliegtuigen in de rol van gunship. Daartoe werden toen bewapende C-47's gebruikt, een afgeleide van de Dakota. AC-130's werd - volgens Amerikaanse bronnen “met veel succes” - ingezet tijdens de Amerikaanse invasie in Panama en Grenada. Ook tijdens de Golf-oorlog opereerden AC-130's. Eén toestel op een speciale missie ging toen achter de linies verloren.

Sinds enkele maanden experimenteren de VS met een nieuwe versie van de Spectre, de AC-130U, die beschikt over een betere radar en vuurleidingscomputer, waardoor zeer nauwkeurig en volautomatisch vuur mogelijk is. Het is onbekend of deze versie nu naar de Hoorn van Afrika is gezonden.