Wereld Muziek Concours: weer meer deelnemers

KERKRADE, 9 JUNI. Op het Wereld Muziek Concours in Kerkrade, dat van 1 tot en met 25 juli wordt gehouden, worden dit jaar 2000 deelnemers meer verwacht dan vier jaar geleden.

Het totaal aantal deelnemers komt daarmee op 14.000. De organisatoren zeggen dat ze daarmee aan de top van hun capaciteit zijn gekomen omdat de twee hoofdlokaties, het sportpark Kaalheide en de Rodahal, niet meer uitvoeringen aankunnen. Het WMC van dit jaar zal anders dan voorgaande keren uitsluitend zijn gericht op blaasmuziek. Er zullen geen symphonieorkesten in competitieverband optreden. Zoals gewoonlijk zal het Concertgebouworkest uit Amsterdam het WMC openen.

Van de 14.000 deelnemers komt de helft uit andere landen dan Nederland. Dit keer zullen 26 nationaliteiten vertegenwoordigd zijn met als nieuwkomers Australië, Finland en Letland. Ze spelen in harmoniëen en fanfares, die onder meer mars- en showwedstrijden zullen houden. Dit jaar is er een sectie brassbands toegevoegd. In de Abdijkerk van Rolduc vinden tijdens het WMC vier orgelconcerten plaats in combinatie met blaasinstrumenten.

De organisatie staat een budget ter beschikking van 3,3 miljoen gulden tegenover de vorige keer 2,7 miljoen. Men verwacht tussen de 450.000 en 600.000 bezoekers aan Kerkrade en 180.000 betalende bezoekers aan de voorstellingen; daarmee hoopt men aan recettes 1,3 miljoen gulden binnen te halen.

Het park, waar een deel van de evenementen plaatsvindt en de Rodahal hebben beide wat wordt genoemd een facelift ondergaan: aan de Rodahal wordt voor 6 miljoen vertimmerd. Het is de twaalfde keer dat het WMC, dat het grootste in zijn soort in de wereld wordt genoemd, wordt gehouden.