Walter Mondale wordt nieuwe ambassadeur van VS in Japan

TOKIO, 9 JUNI. Walter Mondale, vice-president onder de democratische president Carter tussen 1977 en 1980, wordt de nieuwe Amerikaanse ambassadeur van Japan. Dit hebben Japanse en Amerikaanse kranten vandaag gemeld. Mondale zou in zijn benoeming hebben toegestemd. Hij wordt de opvolger van Michael Armacost, die in 1989 werd benoemd door president Bush. In 1984 verloor Walter Mondale de presidentsverkiezingen tegen Ronald Reagan.

Volgens de Wall Street Journal kan de benoeming van de politieke zwaargewicht Mondale beschouwd worden als een poging de spanning in de komende handelsbesprekingen tussen Amerika en Japan te verminderen. De besprekingen, die vrijdag beginnen, moeten resulteren in een algehele herziening van de handelsrelaties tussen beide landen. De verwachting is dat de onderhandelingen zeer moeizaam zullen verlopen.

In regeringskringen in Japan is de benoeming van Mondale met instemming begroet. De Japanners verwachten dat Mondale veel invloed zal hebben bij de regering-Clinton. Clinton benoemde vandaag ook nieuwe ambassadeurs in Duitsland, Italë, Spanje en India. De huidige burgemeester van Boston accepteerde gisteren zijn benoeming als ambassadeur van het Vaticaan, onder de voorwaarde dat zijn functie niet louter ceremonieel zou zijn. (Reuter, AP, AFP)