Voorstel van Industriebond FNV; Kartonnen lijkkist redding papierreus

AMSTERDAM, 9 JUNI. De produktie van kartonnen doodskisten is voor het papierconcern KNP BT (Koninklijke Nederlandse Papierfabrieken Bührmann-Tetterode) een mogelijkheid om de afnemende vraag naar massief karton op te vangen. Dat is de mening van bestuurder F. Westenbrink van de Industriebond FNV, die vanmiddag met de directie het eerste overleg voert over de reorganisatie van de kartondivisie van KNP BT.

“Waarom moeten lijkkisten altijd van hout zijn of van spaanplaat met een laagje fineer? Ik zou het niet erg vinden om na mijn dood te worden verpakt in een kartonnen doos”, zegt Westenbrink.

De kartonnen doodskist van Westenbrink is één van de ideeën waarmee de FNV probeert te voorkomen dat KNP BT een aantal van zijn kartonfabrieken in het noorden van Nederland sluit en personeel op straat zet. Na de fusie hebben KNP en Bührmann-Tetterode in Noord-Nederland samen acht kartonfabrieken, waarvan zes verpakkingskarton maken en twee grafisch karton produceren. In deze fabrieken werken bij elkaar 1500 mensen, die bang zijn het slachtoffer te worden van de enorme overcapaciteit die de branche op het moment teistert.

KNP BT bevestigde gisteren bij de aandeelhoudersvergadering het al eerder gepubliceerde bericht dat de eerste drie maanden een "beperkt verlies' is geleden en dat het moeilijk zal zijn het jaar met een positief bedrijfsresultaat af te sluiten. Onlangs kondigde de directie aan fors in de kosten te zullen snijden, onder meer door de vergaande integratie van de kartondivisies van KNP en BT. In de sector massief karton zijn nogal wat overlappingen en KNP BT heeft al laten doorschemeren de produktiekosten te willen verlagen door fabriekssluitingen.

“Dat is voor ons volstrekt nog niet aan de orde”, zegt Westerbrink namens de werknemers, van wie 80 procent bij de FNV is aangesloten. “Enkele jaren terug is de capaciteit hier in het noorden enorm uitgebreid en toen hebben wij ons openlijk afgevraagd of dat zo verstandig was. "Ja', zeiden de deskundigen van de bedrijven, "op termijn is er vraag genoeg'. Zijn de toenmalige voorspellingen van deze broodetende profeten nu bijgesteld? Of blijven die gelden en moet nu sociaal leed worden toegebracht aan de kartonarbeiders terwijl straks de vraag weer aantrekt. Voor het geval de werkgevers het niet weten: de actiebereidheid in het karton is indien nodig groot genoeg”.

De FNV wil de oplossing van de gedaalde vraag naar karton opvangen met het scheppen van nieuwe markten, zoals de produktie van doodskisten maar ook van luxe-verpakkingen. “Mooie dozen voor wijn en whiskey, parfum en bonbons. Ook valt te denken aan de produktie van gipskarton voor de bouw”, zegt Westenbrink. Westenbrink erkent dat deze offensieve strategie ver verwijderd is van de defensieve aanpak van KNP BT, dat vooral haast heeft met kostenbesparingen. “En als er dan toch moet worden gesnoeid, dan weet ik in Hilversum nog wel een mooi, duur kantoor”, zegt Westenbrink met een verwijzing naar het luxe, voormalige KNP-hoofdkantoor. “Of dan kunnen we inderdaad eens kijken naar de bezoldiging van commissarissen”.

Bij de jaarvergadering maakten gisteren veel aandeelhouders bezwaar tegen de forse verhoging van de toelage voor commissarissen, die zij niet passend vonden in tijden van tegenspoed. Zo ziet de vice-voorzitter zijn functie beloond met 74.000 gulden per jaar, 30.000 gulden meer dan voorheen bij KNP. President-commissaris F. Rauwenhoff verdedigde het voorstel met als argument dat het bedrijf sinds de fusie fors is gegroeid. Hij werd daarin uiteindelijk beslissend gesteund door een aantal grootaandeelhouders.