VN-militairen verhinderen in Bosnië bloedbad

TRAVNIK, 9 JUNI. Britse VN-militairen hebben gisteren in de buurt van Travnik in Centraal-Bosnië een bloedbad op Kroatische Bosniërs voorkomen. In en rond Travnik, dat door de moslims op de Kroaten is veroverd, ontwikkelt zich in snel tempo een vluchtelingendrama.

De Britse blauwhelmen hebben de afgelopen dagen herhaaldelijk gezien hoe ongewapende Kroaten door moslims werden doodgeschoten, vaak in koelen bloede. Gisteren werd dat in of bij vijf Kroatische dorpen bij Travnik opnieuw waargenomen. In één geval konden de Britten ingrijpen. Ze verschenen in het dorp Guca Gora ten tonele toen dertig moslims op het punt stonden 170 Kroatische burgers dood te schieten. De Britten dwongen de moslims de vluchtelingen te laten gaan, verzamelden die in een kerk en namen contact op met de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR, die de vluchtelingen later in veiligheid bracht.

Radio-Zagreb meldde gisteren dat bij de strijd om Travnik alleen al gisteren 250 burgers en militairen om het leven zijn gekomen. In de stad, waar viermaal zoveel moslims als Kroaten woonden, worden de Kroaten nu stelselmatig verdreven. Duizenden van hen vluchten naar door Bosnische Serviërs beheerste gebieden rond de berg Vlasic, waar het aantal vluchtelingen in enkele dagen is verdubbeld tot achtduizend. Anderen nemen de wijk in de richting van Vitez en Zenica. De wegen rond Travnik zitten verstopt door de vluchtelingen, die zich met auto's, fietsen, op muilezels of met allerlei boerenkarren in veiligheid trachten te brengen. Duizend gevluchte Kroatische soldaten zijn door de Serviërs ondergebracht in het voormalige detentiekamp Manjaca, dat vorig jaar bekend werd door de beelden van uitgemergelde moslim-gevangenen en later is ontruimd. (Reuter)