Shell-consortium met 5,1 miljard in Deens gasproject

Denemarken wil zijn aardgasproduktie in enkele jaren verdubbelen tot 7 miljard kubieke meter per jaar. Daartoe zal een consortium van de Koninklijke/Shell Groep, A.P. M⊘ller en Texaco 17,5 miljard Deense kroon (5,1 miljard gulden) investeren.

Dat is vastgelegd in een principe-overeenkomst tussen de Deense regering en het consortium die gisteren in Kopenhagen werd getekend.

Tijdens de constructiefase ontstaan bij de bouw, gaswinning, behandeling en transport 10.000 tot 15.000 extra banen in de energiesector.

Het gas zal zowel op de Noordzee als uit velden op het Deense vasteland worden gewonnen en voor het grootste deel naar Duitsland worden geëxporteerd. Dansk Naturgas, de staatsmaatschappij die het gas aankoopt en weer verhandelt (zoals in de Nederland de Gasunie) stopt zelf 2,5 miljard kroon in de uitbreiding. Shell heeft een belang van 46 procent in het project, Texaco heeft 15 procent en M⊘ller, de maatschappij die als uitvoerder optreedt, 39 procent.