Saoedi-Arabië tegen grotere olieproduktie

ROTTERDAM, 9 JUNI. Saoedi-Arabië, de belangrijkste lidstaat van de Organisatie van olie-exporterende landen (Opec), heeft zich gisteren fel gekeerd tegen een verdere verhoging van het Opec-produktieplafond.

Hisham Nazer, de Saoedische olieminister, zei na de opening van de Opec-bijeenkomst in Genève: “Gezien de lage prijzen moeten wij niet meer olie op de markt aanbieden. De prijs moet beter worden.” Daarmee verwierp Nazer het pleidooi van buurland Koeweit, dat een verhoging van zijn quotum met 400.000 vaten per dag wil, om meer geld binnen te krijgen voor het herstel van de schade veroorzaakt door de Golfoorlog.

Saoedi-Arabië heeft met een dagproduktie van 8 miljoen vaten per dag een marktaandeel van bijna een derde van de totale Opec-produktie. Minister Nazer, de invloedrijkse deelnemer aan het Opec-beraad, kreeg gisteren steun van zijn collega's van Iran, Qatar en Libië. Bovendien gaf de aftredende Opec-voorzitter, de Venezolaanse minister van energie dr. Alirio Parra, in zijn toespraak bij de opening van de conferentie een aantal Opec-landen die hun quota hebben overschreden, een flinke veeg uit de pan. “Onze organisatie wordt nog steeds geplaagd door het probleem dat haar eigen besluiten niet worden nageleefd.” Volgens Parra moet deze week besloten worden tot een produktieniveau “dat niet alleen een halt toeroept aan de verzwakking van de oliemarkt, maar ook zorgt voor een redelijk prijsherstel”. De prijs die de olielanden nu voor hun produkt krijgen, gemiddeld 17,48 dollar per vat, ligt ver onder de Opec-richtprijs van 21 dollar.

Volgens het Internationaal Energie Agentschap in Parijs hebben de 12 Opec-lidstaten vorige maand samen gemiddeld 24,2 miljoen vaten olie per dag verkocht, 600.000 vaten per dag meer dan het overeengekomen produktieplafond voor het lopende kwartaal. Daarmee is de ruimte voor een produktieverhoging in het derde kwartaal geheel opgesoupeerd. Niettemin roepen Koeweit en Nigeria om het hardst dat ze een verruiming wensen, maar het is hoogst onwaarschijnlijk dat andere lidstaten daarvoor capaciteit zullen inleveren.

De olieminister van Gabon, Jean Ping, heeft gisteren het voorzitterschap van Opec overgenomen van dr. Parra van Venezuela. Het voorzitterschap wisselt elk halfjaar.