Roosevelt Award voor Cyrus Vance

Cyrus Vance krijgt de F.D. Roosevelt Four Freedom Award. De voormalige minister van buitenlandse zaken van de Verenigde Staten en VN-onderhandelaar krijgt deze onderscheiding onder meer voor zijn jarenlange inzet voor vrede en gerechtigheid in de wereld.

Vier andere Amerikanen krijgen een onderscheiding voor één der vrijheden van de mens, die president Roosevelt in 1941 in een toespraak als essentieel omschreef. Toneelschrijver Arthur Miller krijgt de award voor vrijheid van meningsuiting voor zijn rol als voorvechter van de persvrijheid. De onderscheiding voor vrijheid van godsdienst gaat naar Theodore Hesburgh, die zich tegen racisme en klassejustitie heeft gekeerd. Het echtpaar Schriver-Kennedy krijgt voor zijn inzet voor de verbetering van leefomstandigheden van geestelijk gehandicapten een onderscheiding voor vrijwaring van gebrek. George Ball, onderminister van buitenlandse zaken van de Verenigde Staten en voorheen ambassadeur bij de Verenigde Naties, is de medaille voor vrijwaring van vrees toegekend.

Sinds de honderdste geboortedag van Roosevelt worden Roosevelt Awards jaarlijks, afwisselend in New York en Middelburg, uitgereikt. Dit jaar gebeurt dat op 22 oktober in Hyde Park, New York.