Pronk niet uitgenodigd, toch bij debat aanwezig

DEN HAAG, 9 JUNI. Hij zat er gisteren wat verloren bij in de Kamer, naast het vak waar de bewindslieden plaatsnemen. J. Pronk (ontwikkelingssamenwerking) is weliswaar minister, maar hij was niet door de Kamer uitgenodigd bij het debat aanwezig te zijn over het aftreden van Ter Veld. Hij kwam toch en zat in de buurt van de bedwindslieden Lubbers, Kok, De Vries en Wallage.

Pronk was er uit “betrokkenheid”, heet het in PvdA-kring. Het aftreden van de strijdbare partijgenote Ter Veld ging hem ter harte. Vrijdag, na afloop van de ministerraad waar de vertrek van de staatssecretaris bekend werd, was Pronk een van de weinig PvdA-ministers met commentaar. Hij vond het “jammer” en “betreurde” haar heengaan.

Hij vond het ook vreemd dat Ter Veld vertrok zonder dat zij de Kamer nog te woord kon staan. “Het zou mij niet zo zijn gebeurd”, zei Pronk vanmorgen voor de VARA-radio. “Ik vind dat als vertrouwen in je wordt opgezegd, dat publiekelijk moeten gebeuren in de Kamer zelf”. Pronk prees de leiding van Kok bij de opvolging. “Niemand had verwacht dat er voor het Kamerdebat een nieuwe staatssecretaris zou zijn. Dat is tóch gebeurd”, zei Pronk. “Maar het is natuurlijk toch wat als dat in het laatste jaar, het oogstjaar, moet gebeuren”.

Maar er is meer dan solidariteit van partijgenoten in het nauw. Pronk is een van de meest prominente PvdA-ministers, herkenbaar voor de achterban. Hij is lid van de centrale stuurgroep waarin een select gezelschap rond partijleider Kok en voorzitter Rottenberg de koers uitstippelt. En elke donderdagavond zit hij het bewindspersonenoverleg voor van de PvdA. Sommigen zien in Pronk de "schaduw-partijleider' die eventueel het roer zou moeten overnemen. In die ambitie heeft hij sterke concurrentie van Wallage, die op een voor de PvdA cruciale post is beland. Als Wallage, de favoriet van Rottenberg, slaagt op sociale zaken ligt voor hem de eerste viool onder handbereik.