Prijzen in mei bleven gelijk, inflatie daalt naar 2,3 pct

DEN HAAG, 9 JUNI. In mei zijn de prijzen in Nederland niet gestegen ten opzichte van april. In vergelijking met mei 1992 bedraagt de inflatie 2,3 procent.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek die vanmorgen zijn gepubliceerd. Vorig jaar bedroeg de inflatie 3,3 procent. Voor dit jaar voorspelt het Centraal Planbureau een inflatie van 2,25 procent. De zwakke conjunctuur en de harde gulden dragen volgens het CPB bij aan deze afzwakking van de inflatie. De inflatie is daarmee terug op het tempo van 1990, na een wat ongunstiger verloop in 1991 en 1992.

Voor volgend jaar verwacht het Planbureau een inflatie van 3 procent onder meer als gevolg van de aantrekkende internationale conjunctuur waardoor de invoerprijzen stijgen. Voor de periode 1995-1998 gaat het CPB uit van een inflatie van gemiddeld 3 procent per jaar.

Het CBS maakte vanmorgen ook bekend dat particulieren in het eerste kwartaal van dit jaar bij de spaarinstellingen 2,6 miljard gulden hebben gespaard. Dat is 0,2 miljard gulden minder in vergelijking met de vergelijkbare periode van vorig jaar. De eerste drie kwartalen van vorig jaar lieten een daling van de besparingen zien, in het vierde kwartaal trokken de besparingen weer aan.