Overgang gravel naar gras altijd moeilijk

ROSMALEN, 9 JUNI. Op weg naar Wimbledon is Richard Krajicek op zoek naar nieuwe zekerheden. Hij heeft tijdens de open Franse tenniskampioenschappen van Roland Garros naar tevredenheid gepresteerd, maar dat biedt hem geen enkel houvast meer voor de nieuwe episode in zijn tennisleven. Want wat hij in Parijs liet zien mocht hij logischerwijs ook verwachten. Had hij tevoren op gravel niet al een paar erkende specialisten verslagen? Dat geeft moed, vertrouwen. Dat mist hij nog op gras. Oh, kon hij maar eens een keer in de aanloop naar het toernooi in Londen op die ondergrond een goeie grasspeler verslaan. Pat Cash bijvoorbeeld, of Stefan Edberg of Boris Becker. Dan zou je met recht kunnen zeggen, ook op Wimbledon heb ik een kans.

Mijmeringen van een Nederlandse tennisheld in Rosmalen. Het toernooi, opgedirkt met de naam Continental Grass Court Championships, is vooral bedoeld om de moeilijke overgang van gravel naar gras soepel te laten verlopen. Om te wennen aan de andere gedragingen van de bal. Die stuit niet hoog op, zoals in Parijs, die schiet zo ver door. Dus moet hij zijn slagen aanpassen. Scherper retourneren. En vooral leren zich niet te ergeren als het moeizamer gaat.

Nu gaat dat nog wel. Want hij realiseert zich in zo'n week dat hij weer aan het begin staat. Dat zou het publiek ook moeten begrijpen. Dit is niet meer Richard Krajicek, de halve finalist van Roland Garros. Dit is Krajicek de beginneling op gras. De ene dag wint hij, maar morgen kan hij evengoed weer in de problemen komen tegen zijn volgende tegenstander Patrick McEnroe. Dat hadden de tennisfans ook moeten beseffen toen hij in februari in het Rotterdamse sportpaleis Ahoy' speelde. De ene ondergrond is de andere niet. En hij had al zo vaak gewisseld. Eerst het buitenseizoen op gravel in Australië, daarna een goed toernooi binnen in Stuttgart en vervolgens Rotterdam. Weer anders. Hij werd er weggeslagen en vervolgens weggehoond.

En vorig jaar in Rosmalen. Verslagen door Michiel Schapers in de derde ronde. Ook niets om trots op te zijn. Misschien zou hij op zulke momenten wat deemoediger het hoofd moeten buigen. Maar dat valt hem zwaar. Bovendien kan het er bij hem niet in dat er wordt getwijfeld aan zijn inzet. Dat zijn vaststelling dat "zoiets kan gebeuren' bedoeld is om de verbittering weg te poetsen, niet om minachtend tegenover toeschouwers te doen. De wisselende baansoorten, maken de sport juist boeiend, houden haar levend. Steeds nieuwe kanshebbers, op het gevaar af dat je als chauvinistische bezoeker op het verkeerde been wordt gezet.

Gisteren won hij van Christian Saceanu, een Duitser van Roemeense afkomst. Twee jaar geleden winnaar van Rosmalen na de veelbesproken finale met Michiel Schapers die twee matchballen van de toernooizege verwijderd bleef. Saceanu kan op gras goed uit de voeten. Vorig jaar bereikte hij de vierde ronde van Wimbledon waar hij strandde op de latere winnaar Andre Agassi. De eerste set liep nog niet al te vlot voor Krajicek maar hij won. Op karakter (7-6). In de tweede veegde hij hem van de baan (6-1). Toch is Saceanu ondanks zijn reputatie van grasspeler zeker niet dé specialist die Krajicek nodig heeft om zijn zelfvertrouwen op te vijzelen. Die zal hij ook niet tegenkomen in Rosmalen. Daar is de Nederlander zelf de vedette, met Andrei Medvedev en MaliVai Washington. Dat schept verplichting. Als hij speelt zoals gisteren maakt hij een gerede kans om ver te komen in dit toernooi. Zover wil hij niet vooruitkijken. Hij was al blij dat hij gewonnen had. Op de training had alles nog zo tegengezeten. Was die zware bal zo moeilijk hanteerbaar geweest.

Met Krajicek is Jan Siemerink de enige overgebleven Nederlander in het toernooi. Met tweemaal 6-2 versloeg hij de Amerikaan Robbie Weiss. Jacco Eltingh, voor Nederland dé grasspecialist, werd in de eerste ronde uitgeschakeld. Hij klaagde over zijn matige opslag in de partij tegen Washington, die hij vorig jaar in Manchester (op gras) in de finale van het ATP-toernooi had verslagen. Nu volgde een nederlaag: 6-4, 7-5. Ook voor Paul Haarhuis eindigde Rosmalen in de eerste ronde. De Australiër John Eagle won in de eerste set met speels gemak de tiebreak en vervolgens eveneens moeiteloos de tweede set (6-2). Dat Fernon Wibier van Medvedev zou verliezen was nog minder verrassend: 6-4, 6-4.

    • Peter de Jonge