Koninklijke naar hoogste punt 1993 in spoor van dollar

AMSTERDAM, 9 JUNI. Koninklijke Olie was vanmorgen de grote ster op de Amsterdamse effectenbeurs, die over de hele linie een lichte stijging liet zien. Het aandeel bereikte rondom het middaguur het hoogste niveau van dit jaar met 172,20 gulden, tegen een slotkoers van 168,70 gulden gisteren.

AMSTERDAM Het vorige record van de Koninklijke bedroeg 168,90 gulden. De populariteit van het olieconcern Koninklijke Olie bij de beleggers vanmorgen viel ook af te lezen aan de omzet die tegen de middag 845.000 stukken bedroeg, vier keer zoveel als de normale omzet om die tijd van de dag. De beleggers speculeerden nadrukkelijk op een aantal kleine, positieve signalen. Gisteren presteerden de olieconcerns op Wall Street al goed.

De algemene verwachting is dat bij de lopende OPEC-onderhandelingen de olieprijs iets wordt verhoogd, wat de winst van Koninklijke Olie goed zou doen. Daarnaast lijkt het erop dat de Amerikaanse regering de energiebelasting voor oliemaatschappijen wat wil verzachten. Gisteren kwam daar nog eens de melding bij over een mogelijke betrokkenheid bij de ontginning van olievelden in de Kaspische Zee. Bovendien is de Amerikaanse dollar weer wat omhoog gegaan.

De koersstijgingen op Beursplein 5 echoden door in Londen, waar de aandelen van Shell Transport & Trading (ook onderdeel van de Shell Groep) genoteerd staan. De stukken stegen daar met 10 pond tot 624 pond sterling als gevolg van de stijging in Amsterdam. “De premies op de Shell-aandelen bereiken historische niveaus. Volgens sommigen is dat gerechtvaardigd, omdat het fonds is ondergewaardeerd”, meldde een handelar daar vanmorgen.

De hogere dollar en de prestaties van de Koninklijke trokken ook de rest van de beurs mee omhoog in samenwerking met de vriendelijk gestemde obligatiemarkt. De EOE-index ging 1,34 punt omhoog naar 311,23 punten. Ook buiten Koninklijke Olie noteerden de meeste fondsen hoger, maar de winsten waren meestal nogal beperkt. De winststijgingen werden geremd door de daling van de koersen gisteravond in New York.

De koers van de Amerikaanse dollar is vanmorgen op de Europese valutamarkten met ruim een halve cent gestegen. Om 10.00 uur werd in Amsterdam 1,8280 gulden genoteerd tegen een slotkoers van 1,8225 gisteren. De positie van de dollar tegenover de Japanse yen bleef zwak. De koers van de Amerikaanse munteenheid lag om 10.00 uur op 106,30 yen, nauwelijks hoger dan het gisteren in Tokyo bereikte na-oorlogse dieptepunt van 106,24 yen.

De obligatiemarkt zette de opgang voort die gisteren is begonnen. Er kwamen hier koersstijgingen voor tot zo'n twee dubbeltjes. Een rol daarbij speelden de uitspraken van speculant George Soros, die vanmorgen in enkele kranten zei te verwachten dat de Deutsche Bundesbank de rentetarieven verder zal verlagen. Een dergelijke renteverlaging heeft een opwaartse druk op de obligatiekoersen tot gevolg, wat ook voor Soros gunstig is gezien de posities die hij vorige week voor 40 miljoen pond heeft ingenomen in obligaties.

Unilever werd 90 cent duurder op 195,50 gulden en Heineken ging 70 cent vooruit naar 181,80. De bierbrouwer profiteerde van berichten dat de bierconsumptie in Europa per hoofd van de bevolking is gestegen van 85 tot 90 liter per jaar. Ook het mooie weer stimuleerde de vraag naar Heineken, wat een handelaar het commentaar ontlokte dat “Heineken een mooi-weer-fonds” blijft. Uitgever VNU behoorde met een verlies van 70 cent op 114,30 gulden tot de negatieve uitschieters.

Een andere verliezer was KLM dat drie dubbeltjes inleverde op 25,80 gulden. Dit was juist het gevolg van de verwachte stijging van de olieprijzen, die luchtvaartondernemingen op kosten zullen jagen voor brandstof. “De winst van Koninklijke Olie is het verlies voor KLM”, zei een handelaar. De chemiewaarden Akzo en DSM stegen ook vandaag als gevolg van het koopadvies van Goldmann Sachs voor DSM gisteren.

NEW YORK De aandelenkoersen op de Newyorkse effectenbeurs zijn gisteren verder gedaald. De Dow Jones-index van de dertig belangrijkste fondsen, die maandag 13 punten verloor, daalde met nog eens 21,63 punten tot 3.510,50.

TOKIO De financiële markten in Japan waren gisteren gesloten in verband met het veelbesproken huwelijk van kroonprins Naruhito.