Generaal VS: Clinton is homovriend en hasjroker

WASHINGTON, 9 JUNI. “Een homovriend, een hasjroker, een ontduiker van de dienstplicht en een versierder”. Zo omschreef generaal Harold Campbell van de Amerikaanse luchtmacht president Clinton tijdens een bezoek op 24 mei aan de Nederlandse luchtmachtbasis Soesterberg. Campbell kwam onderscheidingen uitreiken aan Amerikanen die daar zijn gelegerd. De Amerikaanse luchtmacht neemt de zaak hoog op en stelt een onderzoek in. Campbells chef, luitenant-generaal Dale Thompson, is afgereisd naar Nederland om getuigen te horen van de speech, die werd afgestoken bij een diner.

De generaal gaf lucht aan het ongenoegen dat veel militairen hebben over hun president, die in hun ogen onverantwoordelijk bezuinigt op de krijgsmacht. Voor veel conservatieve militairen is Clinton van het slag dat “de Vietnamoorlog hielp verliezen”, door in zijn studentenjaren deel te nemen aan protesten. Tijdens een recente plechtigheid bij het Vietnam-monument in Washington werd Clinton op boegeroep onthaald door veteranen die vinden dat hij hun belangen en die van de nog steeds vermiste soldaten niet behartigt. Ook Clintons plan om homoseksuelen toe te laten in het leger is veel militairen een doorn in het oog.

Volgens militair tuchtrecht moet Campbell wegens belediging van de opperbevelhebber voor het gerecht worden gedaagd. Het Witte Huis laat de vervolging van de generaal over aan de militaire autoriteiten. Sommigen verwachten dat de zaak wordt geseponeerd, omdat een rechtszaak de huidige precaire verhouding tussen Clinton en het Pentagon zou verslechteren. Anderzijds zou Clinton de generaal ook kunnen ontslaan om een voorbeeld te stellen aan de nukkige krijgsmacht. Hij zou daarin zelfs steun kunnen krijgen van militairen. Ook het militaire gehoor had tijdens het banket boegeroep laten horen na de omstreden opmerkingen van de generaal.

Generaal-majoor Campbell heeft meer dan 1.000 vlieguren ervaring als gevechtspiloot in Vietnam, waarbij hij hoge onderscheidingen kreeg. Tot deze maand was hij vice-stafchef voor planning bij het bevoorradingshoofdkwartier van de Amerikaanse luchtmacht, dat onder meer verantwoordelijk is voor onderhoud en uitrusting van Amerikaanse luchtmachtbases overzee. Zijn overplaatsing naar een staffunctie in Washington is hangende het onderzoek opgeschort.