Besmet zand op stoep ministerie

ROTTERDAM, 9 JUNI. Dertig actievoerders van de milieuorganisatie Greenpeace blokkeren sinds tien uur vanochtend de ingang van het directoraat-generaal Energie van Economische Zaken in Den Haag. Voor de ingang staan vier hermetisch afgesloten vaten met radio-actief zand, dat afkomstig is van het vlakbij de Britse nucleaire opwerkingsfabriek Sellafield gelegen strand.

Met de actie wil Greenpeace protesteren tegen de Nederlandse betrokkenheid bij de vervuiling van het gebied rondom Sellafield. De opwerkingsfabriek loost sinds 1950 kernafval in de Ierse Zee, aldus Greenpeace.

Het ministerie van economische zaken is volgens de milieuorganisatie verantwoordelijk voor het contract tussen de Nederlandse regering en Sellafield. Volgens dat contract wordt kernafval uit Dodewaard sinds 1978 in Sellafield opnieuw geschikt gemaakt voor gebruik. Binnenkort moet het contract worden verlengd. Greenpeace wil dat het wordt opgezegd.

Volgens actievoerder H. Guyt zijn er economische motieven om het contract met Sellafield te verbreken. “Lang heeft men gedacht dat opwerken goedkoper was dan opslaan en dat het eindprodukt van de opwerkingsfabriek met winst zou kunnen worden verkocht. Maar de markt voor uranium en plutonium is ingestort. Als Dodewaard haar kernafval niet laat opwerken, maar laat opslaan, is ze nu veel goedkoper uit. We vragen ditmaal dan ook niet om een milieumaatregel die geld kost, maar voor het eerst om eentje die geld oplevert.”

Deze maand praten vertegenwoordigers van dertien Europese landen in Berlijn over de vervuiling van de Ierse Zee, de Noordzee en het noordoostelijk deel van de Atlantische Oceaan. Ierland en Denemarken zullen voorstellen de lozingen van Sellafield aan te pakken.

Die lozingen dreigen volgens Greenpeace te vertienvoudigen door de opening van een nieuwe opwerkingsfabriek bij Sellafield. De nieuwe fabriek is nog niet in gebruik genomen, omdat er 50.000 bezwaren zijn ingediend. Op 1 juli beslist de Britse regering of een vergunning wordt afgegeven.