Travnik geheel onder controle van moslims, Kroaten vluchten allen

SARAJEVO, 8 JUNI. Moslim-milities hebben de strategisch gelegen Bosnische stad Travnik geheel onder hun controle gebracht, waarbij zij duizenden Kroaten hebben verdreven. Het militaire hoofdkwartier van de Kroaten in Travnik zou zijn vernietigd. Dat melden bronnen bij de VN.

De gevechten in en om Travnik, waarbij tijdens het afgelopen weekeinde honderden slachtoffers zouden zijn gevallen, namen vanochtend vroeg opnieuw in hevigheid toe. Kroatische artillerie beschoot Travnik vanuit de omgeving van Vitez, op zo'n twintig kilometer afstand, en in omliggende dorpen werd geschoten en stonden huizen in brand. In een open brief aan de Bosnische president Alija Izetbegovic beschuldigde de leider van de Bosnische Kroaten, Mate Boban, de moslims in Travnik ervan 350 Kroaten gevangen te houden in een kamp waar zij zouden worden gemarteld en gefusilleerd zouden worden door vuurpelotons. Hij bechuldigde de moslims ervan een systematische campagne van etnische schoonmaak door te voeren en zei dat “het Kroatische volk in het gebied het gevaar loopt geheel vernietigd te worden”.

Het afgelopen weekeinde ontvluchtten duizenden Kroaten - zowel burgers als militairen - het gebied en vluchtten naar gebied dat onder Servische controle staat. De Servische televisie vertoonde beelden van konvooien met vrachtauto's, wagens en tractoren die waren volgeladen met Kroaten. Zo'n duizend Kroatische strijders zouden zich op de berg Vlasic hebben overgegeven aan de Serviërs. Aanvankelijk vochten moslims en Kroaten in een losse coalitie tegen de Serviërs nabij Travnik. Travnik bezat oorspronkelijk een gemengde bevolking van Kroaten en moslims. De afgelopen weken was de spanning er sterk toegenomen door de komst van duizenden moslimvluchtelingen, die voor een belangrijk deel het slachtoffer waren van "ethnic cleansing' door Kroaten in het gebied. (AFP, Reuter)