Titelgevecht voor kleine boksbond laatste stuiptrekking; Foreman stopt na nederlaag

ROTTERDAM, 8 JUNI. Een nederlaag op punten tegen een tegenstander die zijn zoon had kunnen zijn, bezegelde het lot van de 44-jarige Amerikaanse profbokser George Foreman. Na afloop van het gevecht met zijn twintig jaar jongere landgenoot Tommy Morrison maakte Foreman bekend een defintief punt achter zijn imposante carrire te zetten. “Ik ben trots op wat ik heb gedaan. De juryleden hebben beslist. God zegene het boksen.”

Met de overwinning kwam Morrison in het bezit van de wereldtitel in het zwaargewicht van de Wereld Boksorganisatie (WBO), een van de kleinere boksbonden. Twee jaar geleden ontging Morrison de WBO-titel na een verlies tegen Ray Mercer, de olympisch kampioen van 1988, die in de halve finale Arnold Vanderlijde uitschakelde. Het verlies tegen Mercer is het enige dat Morrison tot nu toe in zijn bokscarrière heeft geleden.

De bokser zei zich de afgelopen maanden veel te hebben ontzegd om tegen Morrison enige kans te maken. “Ik weet niet hoeveel dagen ik al geen geen normale maaltijd heb genuttigd. Ik ga direct naar de Kentucky Fried Chicken”, aldus de 116 kilo wegende Foreman.

Met het afscheid van de veteraan, verdwijnt een monument uit bokssport. De Amerikaan behaalde in 1968 in Mexico Stad zijn eerste internationale succes door olympisch kampioen te worden. In 1969, het jaar dat zijn laatste tegenstander werd geboren, debuteerde Foreman als professional. In 1973 werd hij wereldkampioen in het zwaargewicht door Joe Frazier te verslaan. In de anderhalve ronde die het gevecht duurde sloeg de toen 24-jarige Foreman zijn tegenstander zes maal tegen het canvas. Een paar jaar later verloor hij zijn titel weer aan Muhammed Ali. Na een nederlaag in 1977 tegen Jimmy Young, een van de vier bij 72 overwinningen die hij in zijn carrière zou lijden, trok Foreman zich terug. Tot veler verrassing maakte hij tien jaar later, inmiddels 130 kilo zwaar, zijn rentree. De terugkeer verliep voorspoedig. Van de twintig partijen die hij sinds zijn come-back bokste, verloor hij er twee. Veel van zijn geld dat hij met zijn gevechten verdiende, stelde hij ter beschikking van de opvang van ontspoorde jongeren.

Het is niet waarschijnlijk dat Foreman voor een tweede maal zal terugkomen op zijn besluit te stoppen met boksen. Hij heeft inmiddels een contract getekend met een televisiestation dat een serie gaat maken over boksen. Hierin krijgt hij de rol van gepensioneerde bokser.