STORK LEVERT CHINA ELEKTRICITEITSCENTRALE

ROTTERDAM, 8 juni. Stork-Wartsila Diesel in Zwolle, onderdeel van de Finse Wartsila Diesel Groep, heeft van de Volksrepubliek China opdracht gekregen voor de levering van een elektrische centrale van 110 megawatt met een waarde van ruim 100 miljoen gulden.

De opdracht omvang negen dieselmotoren van het type 9TM620. De bouw ervan gebeurt in de SWD-fabriek in Amsterdam en levert het bedrijf ruim een jaar werk op. Het is wat vermogen betreft de grootste centrale waarvoor het Nederlands-Finse bedrijf ooit opdracht heeft gekregen.

De centrale is bestemd voor de provincie Guandong. Het SWD-kantoor in het nabijgelegen Hong Kong heeft de order in de wacht gesleept. Directeur A. Dragt van SWD heeft niet de indruk dat SWD de opdracht te danken heeft aan de handelsmissie die minister Andriessen anderhalf jaar geleden naar China ondernam, waarbij de minister naar eigen zeggen terugkwam met een orderpakket voor het Nederlandse bedrijfsleven ter waarde van 1,8 miljard gulden. "Er is geen direct verband tussen de reis van Andriessen indertijd en deze order", meent Dragt. "Maar je weet in commerciele contacten op dit niveau natuurlijk nooit honderd procent zeker of dit wel of geen rol heeft gespeeld. De Chinezen praten daar namelijk niet over."