Shell neemt deel in winning grote oliereserve Kazachstan

DEN HAAG, 8 JUNI. Zeven grote oliemaatschappijen, waaronder de Brits-Nederlandse Koninklijke/Shell Groep, ondertekenen morgen in Kazachstan een contract dat kan leiden tot de exploratie van een groot olieveld in de Kaspische Zee. Dat heeft een woordvoerder van Shell vandaag bevestigd.

Het olieveld ligt in het Kazachstaanse gedeelte van de Kaspische Zee en is met een geschatte inhoud van 35 miljoen vaten (van 159 liter) één van de grootste ter wereld. Het akkoord, dat morgen in de Kazachstaanse hoofdstad Alma-Ata zal worden ondertekend, geeft de oliemaatschappijen het exclusieve recht verder te onderhandelen over een contract om over te gaan tot exploratie in het noordelijke gedeelte van de Kaspische Zee. De studie moet onder meer aangeven hoeveel olie er aanwezig is.

Naast Koninklijke/Shell doen mee: British Petroleum, British Gas, Total, Agip, Statoil en Mobil. De staatsoliemaatschappij van Kazachstan neemt ook aan het project deel. Voor de Brits-Nederlandse multinational is het de eerste activiteit in de voormalige Sovjet-republiek.

Volgens een woordvoerder van één van de andere betrokken oliemaatschappijen kan het nog jaren duren alvorens de eerste olieboring daadwerkelijk plaatsheeft. Chevron heeft meer dan vijf jaar moeten onderhandelen alvorens het toestemming verkreeg om samen met de staatsoliemaatschappij het beroemde olieveld Tengiz in Kazachstan te ontwikkelen. Op 25 mei dit jaar konden de eerste vaten ruwe olie uit deze bron worden gepompt.

Deze joint-venture haalt nu dagelijks 65.000 vaten olie uit de grond. In het jaar 2010 moet de produktie uit het Tangiz-veld zijn opgelopen tot 700.000 vaten per dag. Grootste probleem bij de ontwikkeling van oliebronnen in het gebied is de export. Voldoende transportcapaciteit ontbreekt. Met projecten die daaraan een einde moeten maken, zoals de aanleg van een pijpleidingen-net, wil het niet echt vlotten. (ANP)