Schapers op eerste dag uitgeschakeld

ROSMALEN, 8 JUNI. De speciale band die Michiel Schapers de laatste jaren met het grastennistoernooi in Rosmalen opbouwde, is op de openingsdag verbroken.

De 33-jarige speler, die een wild card had gekregen, verloor van de dertien jaar jongere Paul Kilderry. De Australische nummer 247 van de wereld, die eerst drie partijen in het kwalificatietoernooi had moeten spelen, won met 6-1 6-7 7-5.

Schapers was twee jaar geleden verliezend finalist na twee matchpoints verspeeld te hebben tegen de Duitser Saceanu. Vorig jaar was hij nog altijd goed voor een overwinning in de kwartfinale op Krajicek alvorens in de halve finale ten onder te gaan tegen de Amerikaan Stark. Het verlies tegen de volkomen onbekende Kilderry, voor het eerst in zijn nog korte loopbaan in de tweede ronde van een toernooi in het ATP-circuit, had Schapers volledig aan zichzelf te wijten. Hij liet maar liefst vier matchpoints liggen.

Schapers, bij het ingaan van het toernooi nummer 169 van de wereld maar door het verspelen van circa tachtig punten naar eigen inschatting gekelderd naar een plek rond de 210, stond versteld van zijn slechte spel. “Dat had ik absoluut niet verwacht. Ik was hier al bijna een week. In de training ging het heel goed. Maandagochtend leek er nog niets aan de hand. Ik hoorde anderen al zeggen dat ze weer rekening met me moesten houden. En dan ga je zo voor schut. Dat vierde matchpoint had ik nooit mogen verspelen. Aan alle kanten had ik het af moeten maken. Op de een of andere manier kon ik geen rust in mijn spel brengen. Heel bitter allemaal om mee te maken.”

Schapers, sinds het voorjaar vader van zoon Rutger, blijft bij zijn voornemen in november een besluit over zijn toekomst te nemen. “Ik wil zo min mogelijk van de ontwikkeling van mijn kind missen. Daarom blijf ik niet langer dan twee weken van huis en ga niet meer zo ver weg. Ik doe mijn uiterste best bij de top honderd terug te keren, al besef ik dat het steeds moeilijker wordt.”

Met Schapers verdween ook Dennis van Scheppingen, eveneens voorzien van een wild card, in de eerste ronde uit het toernooi. Het 17-jarige lid van Jong Oranje verloor met twee keer 4-6 van Vacek, de pupil van Schapers.