Politieman uit nazi-tijd in Parijs vermoord

PARIJS, 8 JUNI. René Bousquet, voormalig secretaris-generaal van de politie van het Vichy-regime dat in de oorlog met de nazi's collaboreerde, is vanochtend voor zijn huis in Parijs vermoord. Bousquet (84) zou volgend jaar wegens "misdaden tegen de mensheid' worden berecht. Hij wordt verantwoordelijk geacht voor de deportatie van zeker 12.000 joden uit het (onbezette) deel van Frankrijk naar de nazi-vernietigingskampen.

Een circa vijftigjarige man belde vanochtend aan bij de woning van Bousquet om, zoals hij tegen een conciërge zei, "een pakje af te geven'. Toen Bousquet verscheen, doodde de man hem met vier pistoolkogels. De dader ontkwam via een metrostation.

Bousquet die als secretaris-generaal van de politie feitelijk minister van binnenlandse zaken van de Vichy-regering was, ondertekende in 1942 een overeenkomst met de Duitsers, die voorzag in een deportatie van 2.000 joodse kinderen uit Vichy-Frankrijk. In hetzelfde jaar organiseerde hij eveneens de beruchte razzia van het Vélodrome d'hiver in Parijs. Duizenden buitenlandse joden die naar Parijs waren gevlucht, werden toen opgepakt. Na de oorlog stond hij terecht voor een Hoog Hof dat vaststelde dat Bousquet geen misdaden tegen de natie had begaan. Hij verloor wel voor vijf jaar zijn burggerrechten, maar deze straf werd verminderd wegens de diensten die Bousquet het verzet zou hebben bewezen.