Politiebonden gaan actie voeren voor beter loonbod

DEN HAAG, 8 JUNI. De bonden voor het politiepersoneel gaan vanaf volgende week actie voeren voor een beter CAO-bod van de ministers Dales (binnenlandse zaken) en Hirsch Ballin (justitie). Woensdag 16 juni wordt een demonstratie gehouden bij het ministerie van binnenlandse zaken.

De brief van afgelopen vrijdag, waarin de ministers een toelichting gaven op de geboden loonsverhoging van één procent per 1 juli, biedt volgens de bonden NPB, ACP, ANPV en VMHP geen nieuwe perspectieven voor een vervolg van de CAO-onderhandelingen. “Wij kunnen de tijd beter gebruiken om de steeds dichterbij komende acties voor te bereiden”, schrijft NPB-voorzitter H. van Duijn aan de ministers. Het politiepersoneel wil voor de demonstratie bij het ministerie een platform bouwen tot het kantoor van minister Dales op de derde etage, opdat ook zij de toespraken kan beluisteren.

Bij het openbaar-vervoerbedrijf RET in Rotterdam wordt komende donderdag opnieuw voor 24 uur gestaakt. Vanaf donderdagochtend 02.00 uur zullen in de stad geen bussen, trams of metro's rijden. Voor volgende week woensdag, 16 juni, hebben de bonden nog een 24-uursstaking van het RET-personeel aangekondigd.

Vanmiddag werd bij Rijkswaterstaat in Arnhem de eerste werkonderbreking door rijksambtenaren gehouden. Bij het Centraal Bureau voor de Statistiek in Voorburg, de Bijlmerbajes in Amsterdam en het Huis van Bewaring in Maastricht werden demonstratieve bijeenkomsten georganiseerd. Tijdens de acties bij de huizen van bewaring wordt tijdelijk met een minimale bezetting gewerkt.

Morgen onderbreken de Belastingdienst en het Kadaster in Eindhoven het werk. In Groningen wordt op het Rijkskantorencomplex een demonstratie gehouden. Later deze week zijn er werkonderbrekingen bij onder meer het gevangeniswezen in Veenhuizen, de onderwijsinspectie in Breda en het KNMI in De Bilt.

Gisteren liep het ultimatum af dat de bonden voor de 118.000 rijksambtenaren minister Dales hadden gesteld. De vakcentrales eisen een loonsverhoging van 2,5 procent. De minister heeft tot nu toe één procent geboden.