Oppositieleider wint Boliviaanse verkiezingen

LA PAZ, 8 JUNI. De Boliviaanse oppositieleider Gonzalo Sánchez de Lozada is na de verkiezingen van zondag de belangrijkste kandidaat voor de opvolging van president Paz Zamora.

Hij behaalde een ruime overwinning op de tweede gegadigde, de voormalige dictator Hugo Banzer. Volgens de voorlopige uitslagen kreeg Sánchez de Lozada 36 procent van de stemmen. Daarmee behaalde hij niet de absolute meerderheid die volgens de Boliviaanse kieswet nodig is om direct tot president te worden gekozen. Het congres zal daarom op 6 augustus de president kiezen uit de drie kandidaten die de meeste stemmen kregen. Gezien zijn grote overwinning wordt Sánchez de Lozada vrijwel zeker gekozen. De in de Verenigde Staten opgegroeide presidentskandidaat wordt er door tegenstanders van beschuldigd een "gringo' te zijn, die het land aan buitenlanders wil verkopen. Hij koos echter een Indiaanse leider als zijn running mate en beloofde de Indiaanse boeren politieke macht en respect voor hun taal in het onderwijssysteem. Dit leverde hem veel steun op in de arbeidersklasse. Als minister van economische zaken introduceerde Sánchez de Lozada in een eerder kabinet de hervormingen die Bolivië naar een vrije-markteconomie moeten leiden. Hij bestreed met succes de torenhoge inflatie, onder meer door de meeste staatsmijnen te sluiten. Zijn huidige economische programma voorziet in de verkoop van 49 procent van de staatsbedrijven aan particuliere investeerders. Hugo Banzer, dictator tussen 1971 en 1978, probeerde al voor de derde keer op democratische wijze president te worden. Met 21 procent behaalde hij dit keer minder stemmen dan ooit. Hij weigerde maandag zijn nederlaag te erkennen en verklaarde de officiële cijfers af te wachten. Dit kan enige weken duren. (Reuter, AP)