Openlucht voorlees-estafette "De koperen tuin'

De voorleesmarathon van De koperen tuin begint zaterdag 26 juni om 10 uur in de Prinsentuin in Leeuwarden.

ROTTERDAM, 8 JUNI. Twintig bekende en minder bekende Nederlanders gaan op zaterdag 26 juni de roman van Simon Vestdijk De koperen tuin tijdens een voorlees-estafette integraal voorlezen in het park dat in het boek een belangrijke rol speelt: de Prinsentuin in Leeuwarden.

Onder de voorlezers zijn minister Hedy d'Ancona van WVC, Vestdijks weduwe Mieke Vestdijk-Van der Hoeven, cabaretier Freek de Jonge, de componist Louis Andriessen en de door Mieke Vestdijk bekritiseerde Vestdijk-biograaf Hans Visser. Alle deelnemers lezen een hoofdstuk uit De koperen tuin voor in de muziekkoepel in het park. De voorlees-estafette, die omlijst wordt met muziek die in het boek een belangrijke rol speelt, zal zeker veertien uur in beslag nemen.

Het evenement wordt georganiseerd door de Stichting Litteraire Activiteiten Leeuwarden (SLAL), die hiermee haar tienjarig bestaan viert. “Het boek De koperen tuin, dat Vestdijk in 1950 publiceerde, speelt zich af in het plaatsje W. Dat is overduidelijk Leeuwarden,” aldus Geert de Vries van de SLAL. De roman beschrijft de liefde van Nol Rieske voor de dochter Trix van zijn muziekleraar, “de dirigent Cuperus, die veel te flamboyant is voor het kleinsteedse Leeuwarden. Het leek ons een mooi idee om in de tuin, waarnaar de titel van het boek ook verwijst, het boek integraal voor te laten lezen. We hebben allemaal mensen gezocht die op een of andere manier "iets' met Vestdijk hebben.”

“Omdat De koperen tuin een van de muzikaalste romans van Nederland is, hebben we veel musici bereid gevonden mee te werken. Behalve componist Louis Andriessen doen bij voorbeeld de zanger Lieuwe Visser en de componist Henk Alkema uit Utrecht mee. Tijdens de voorlees-sessie zal ook muziek die in het boek voorkomt gespeeld worden. De pianist Andrew Wise zal muziek uit het boek spelen. De operazanger Albert Bonnema zal delen van de opera Carmen zingen. Een brassband speelt de mars Stars and Stripes van Sousa”

Daarnaast lezen onder anderen de schrijfsters Hella Haasse en Yvonne Keuls een hoofdstuk voor. Haasse publiceerde een essay over De koperen tuin, en Keuls bewerkte het boek tot een hoorspel en een tv-serie (die op video te zien zal zijn). Ook filmer Frans Weiss en filmactrice Renée Soutendijk lezen een hoofdstuk voor. Een van de hoofdstukken van De koperen tuin zal in het Fries worden voorgelezen door de vertaler, Jan de Jong. Leeuwardense notabelen zoals de burgemeester John te Loo en de directeur van de Frieslandbank, Douwe Keizer, nemen ook een hoofdstuk voor hun rekening.

De directeur van het letterkundig museum in Den Haag, Anton Korteweg (ook voorlezer) onthult op de voorleesdag een borstbeeld van Vestdijk in de Prinsentuin. In het café-restaurant in de Prinsentuin wordt een expositie ingericht met foto's van de tuin uit de tijd dat Vestdijks roman er speelt, in de jaren twintig.