Eis: 2 maanden voor geweld bij demonstratie

DEN HAAG, 8 JUNI. Twee anonieme verdachten van openlijke geweldpleging tijdens de jongerendemonstratie op 8 mei in Den Haag hoorden gisteren en vandaag respectievelijk twee maanden en zes weken tegen zich eisen. De jongeren waren niet, zoals de rechter aanvankelijk dacht, eind vorige week vrijgelaten. Daarom moesten vrijdag twee gedetineerden voortijdig worden weggestuurd wegens het cellentekort. “Het zou jammer zijn geweest hen zo vlak voor hun rechtszitting te laten gaan”, verklaarde de officier van justitie vanmorgen. Omdat zij gedurende de maand dat zij gevangen hebben gezeten hebben geweigerd hun naam te noemen, bestond de vrees dat zij zich aan vervolging zouden onttrekken.

In totaal worden deze dagen 25 verdachten in verband met de rellen bij de jongerendemonstratie voorgeleid. Tot vanmiddag vroeg werden drie zaken aangehouden. De zwaarste straf werd gisteren geëist tegen een jongen die met stenen had gegooid en een hondenbegeleider had bedreigd met een stok en een met ijzer beslagen riem. De officier van justitie mr. D. van Boetzelaar eiste vijf maanden onvoorwaardelijk en was na aarzeling bereid die om te zetten in dienstverlening. Voor de politierechter kan maximaal zes maanden worden geëist.

Zonder uitzondering verwezen aangeklaagde jongeren en hun raadslieden naar het bijzonder grimmige optreden van de politie op 8 mei, die met honden, waterkanon en gepantserde jeeps de demonstranten op had gejaagd. Het had hen gek gemaakt van angst, zei een van de advocaten. De raadslieden, die soms meerdere cliënten vertegenwoordigen, verbazen zich over de hoge eisen van het OM. Bovendien is het niet duidelijk waarom de officier in het ene geval een maand eist en in het andere geval drie maanden.

Voor het streng bewaakte paleis van justitie had de organisatie van de 8 mei demonstratie gistermiddag een tribunaal ingericht. Getuigen voor het provisorische tribunaal - soms nog met zichtbare sporen van verwondingen van 8 mei - legden verklaringen af over het politieoptreden. De aangeklaagde, de politie, was niet ter zitting verschenen en werd bij verstek veroordeeld.