EG gaat nog niet over luchtvaart overleggen

LUXEMBURG, 8 JUNI. Nederland kan voorlopig op eigen houtje blijven onderhandelen over het afsluiten van bilaterale luchtvaartverdragen met landen buiten de EG. Dat is de uitkomst van een vergadering van de ministers van transport, gisteren in Luxemburg.

De Europese Commissie wil de bevoegdheid naar zich toe trekken om namens de twaalf lidstaten te onderhandelen over luchtvaartverdragen. Maar Nederland en andere lidstaten voelen daar niets voor. Gisteren werd besloten om een technische werkgroep in het leven te roepen die een inventarisatie zal maken van wat er allemaal bij komt kijken. De politieke betekenis van dat besluit is “dat we daarmee de zaak weer een paar jaar voor ons uit hebben geschoven”, zei minister Maij-Weggen gisteravond na afloop van het overleg.

Nederlandse diplomaten zeggen dat het gevaar groot is dat, indien Brussel de luchtvaartonderhandelingen gaat voeren, er onderhandeld gaat worden op basis van de wensen van de grotere EG-lidstaten die problemen hebben op het terrein van de luchtvaart. Die grotere landen, zoals Frankrijk en Duitsland, neigen tot protectionisme om de eigen luchtvaartmaatschappijen te beschermen, terwijl de KLM juist een zo liberaal mogelijk beleid voorstaat.

Tot woede van vele EG-partners sloot KLM vorig jaar met de VS het zogenoemde "open skies' verdrag, een zeer open luchtvaartakkoord. Door het verdrag hebben alle Nederlandse en Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen vrijelijk toegang tot elkaars luchthavens. Vooral de KLM kan profiteren van de voordelen die dit verdrag biedt. De VS zien het akkoord meer als breekijzer om de Europese luchtvaartmarkt open te breken.