Een huwelijk voor de zonnegodin

TOKIO, 8 JUNI. Onzichtbaar voor de Japanse bevolking zal morgen in een kwartier het huwelijk tussen kroonprins Naruhito (33) en voormalig carrière-diplomaat Masako Owada (29) worden voltrokken in de kashikodokoro: het heiligste van de drie keizerlijke heiligdommen diep gelegen in de tuinen van het paleis in Tokio.

Daar, in de binnenste ruimte, huist de geest van de zonnegodin Amaterasu. Zij is het mythologische hoofd van de keizerlijke stamboom, gesymboliseerd door een grote spiegel in het heiligdom, net als het zwaard en het juweel symbool van het keizerlijke gezag. Alle drie de voorwerpen zijn verbonden met de zonnegodin, maar de spiegel het meest.

Daarmee werd, volgens het shinto-geloof, Amaterasu uit haar grot gelokt, waar ze zich boos had verschanst en de wereld in duisternis had gestort, nadat haar recalcitrante broer, de windgod, zich weer eens had misdragen en zij haar liefdevolle geduld met hem verloor. Eenmaal uit de grot was er weer licht in de wereld.

Tijdens de korte, diep mysterieuze plechtigheid legt de kroonprins de gelofte van liefde af aan de zonnegodin en drinkt het bruidspaar heilige sake. In een gewoon huwelijk in shinto-stijl, de traditionele Japanse godsdienst, nemen bruidegom en bruid elk drie slokjes uit drie sakekopjes van verschillende grootte. Bij huwelijken in de keizerlijke familie drinken bruidegom en bruid elk één slokje uit drie sakekopjes.

Bruidegom en bruid, tijdens hun wandeling heen en terug gadeslagen door achthonderd hoge gasten op overdekte zitplaatsen en wellicht tientallen miljoenen televisiekijkers, zullen zijn gekleed in traditioneel Japanse gewaden. 's Middags zal het paar, ditmaal in Westerse kledij, in audiëntie worden ontvangen door de keizer en de keizerin. Tijdens deze plechtigheid danken zij de keizer en de keizerin, die uit traditie zelf niet bij de huwelijksvoltrekking aanwezig zijn, dat het huwelijk mocht plaatshebben en wordt een heildronk met sake uitgebracht om de band tussen ouder en kind te onderstrepen. Daarna volgt in een zwarte Rolls Royce een 30 minuten durende rijtoer van het keizerlijke paleis naar het kleine Togu Paleis, waar het kroonprinselijke paar gaat wonen.

Pag 4: Rijstcakejes op zilveren schalen

Langs de 4,2 kilometer lange route zullen naar verwachting tienduizenden Japanners staan, onder wie dertigduizend gewapende politieagenten (om de meter één) om mogelijke geweldplegers af te schrikken (kosten van de hele veiligheidsoperatie: 1,73 miljard yen of bijna dertig miljoen gulden), en is muziek te horen.

Een open rijtuig, waarin op hun huwelijksdag in 1959 kroonprins Akihito en bruid Michiko Shoda een twee maal zo lange rijtour maakten, werd door de keizerlijke hofhouding nu te gevaarlijk geacht.

In het Togu Paleis houdt het pas getrouwde paar vervolgens twee privé-plechtigheden, eerst een gezamenlijke maaltijd om de band tussen man en vrouw te onderstrepen, daarna een gebed voor het krijgen van veel kinderen en veel kleinkinderen. Op zilveren schalen liggen kleine, witte rijstcakejes, evenveel als de bruid in jaren telt, 29 dus, en van elke schaal eten beiden een rijstcakeje. De rest wordt drie nachten bewaard en op de vierde dag in hun paleistuin begraven, in een gedeelte dat zo is gelegen dat het overeenstemt met gunstige voortekenen.

    • Paul Friese