Chemiefondsen gevraagd op goed gestemd Damrak

AMSTERDAM, 8 JUNI. Op de Amsterdamse effectenbeurs waren vanmorgen de chemiefondsen opnieuw gevraagd. Ook voor de financiële sector bespeurden de handelaren enige belangstelling.

AMSTERDAM Na de stijging van de voorgaande dag ging Akzo opnieuw 1,50 gulden omhoog naar 146,90 gulden. DSM stond laat in de ochtend zelfs 2,30 hoger op 83,30 gulden.

Het Damrak gaf over het algemeen weer een opgewekt beeld te zien. De beurs trok zich weinig aan van de lagere koersniveaus op beurzen als Wall Street en die van Tokio. De blik werd meer gericht op de overzijde van de Noordzee, waar Londen aantrekkende noteringen te zien gaf. Net als gisteren liet de Amsterdamse effectenbeurs zich door de positief gestemde beurzen in Londen en Frankfurt meeslepen. In Frankfurt eindigde de DAX-index gisteren ruim 17 punten hoger terwijl in Londen de FTS-index 15 punten hoger uitkwam. Bovendien wist de dollar de winst van vrijdag met nog eens een halve cent te verhogen.

Beleggers leken door deze ontwikkeling bang te zijn iets te missen en besloten tot aankopen over te gaan. De vraag ontmoette weinig aanbod zodat over een breed front de koersen stevig konden aantrekken. De stemmingsindex kon snel weer 0,7 punt omhoog naar 106,4 en de EOE-index ging 1,55 punt vooruit naar 311,11. Op de obligatiemarkt kwamen de koersen nauwelijks van hun plaats.

Hoewel de stemming op de kalme markt goed was, kwamen de winsten meestal toch niet boven de gulden uit. Océ-van der Grinten werd echter wel 1,20 duurder op 52,70 gulden. Stork ging 80 cent omhoog naar 29,70. Een zelfde winst was weggelegd voor Koninklijke Olie op 168,40 gulden.

Bij de kleinere fondsen stokte de koersdaling bij het door de beleggers verguisde conglomeraat Begemann van Joep van den Nieuwenhuyzen. Er was sprake van een herstel van 90 cent op 28 gulden. Schuttersveld zakte 1,20 gulden weg naar 29 gulden. Ook Norit was weer eens relatief zwak met een verlies van twee kwartjes op 18,10 gulden. Van der Giessen-De Noord werd 4 gulden duurder op 197 gulden. De al jaren kwakkelende bandenfabrikant Pirelli reageerde geheel niet op de aankondigingen bij het verschijnen van het jaarverslag dat de inkrimping bij het bedrijf doorgaat. De koers bleef staan op 10,40 gulden.

Op de wisselmarkt in Amsterdam kwam de dollar vanmorgen nauwelijks van zijn plaats. Om 12.00 uur noteerde de munteenheid 1,8180 gulden tegen 1,8185 gulden bij het slot gisteren. Het Britse pond moest fractioneel omlaag. Om 12.00 uur werd voor het pond 2,7670 gulden betaald tegen 2,7720 gulden gisteren. Binnen het Europese Monetaire Stelsel (EMS) bleef het rustig.

NEW YORK De Newyorkse effectenbeurs sloot gisteren lager na ongenspireerde handel. Het Dow Jones-gemiddelde van de dertig belangrijkste aandelen daalde met 13,05 punten tot 3.532,09.

Het koersgemiddelde opende hoger, maar kwam al snel onder het slotniveau van vrijdag ondanks de koerswinsten op de Europese beurzen en een herstel van de obligatiemarkt. De opvallendste verliezer was Advanced Micro Devices. Het elektronicafonds leed vrijdag een nederlaag in het juridische gevecht met concurrent Intel. Dat kan een strop opleveren van een miljard dollar.

TOKIO De val van de dollar sleepte de aandelenkoersen op de effectenbeurs van Tokio mee omlaag. Het Nikkei-gemiddelde van 225 aandelen moest 268,95 punten toegeven op 20.575,24. De koers van de Amerikaanse dollar bereikte vandaag op de wisselmarkten in Japan tegenover de yen een nieuw na-oorlogs dieptepunt bereikt. Ondanks herhaalde interventies van de Japanse centrale bank zakte de dollar naar 106,24 yen. Het vorige dieptepunt lag op 106,52 en was nog geen week oud.

De Japanse monetaire autoriteiten probeerden de koersval van de “greenback” uit alle macht te stoppen. Zij kochten massaal dollars, zonder effect: in de markt was al op steunaankopen gerekend. De vraag naar yens werd door handelaren vooral toegeschreven aan de verwachting dat het economische tij in Japan binnenkort zal keren.

De Japanse minister van financiën, Yoshiro Hayashi, zei vanmorgen te hopen dat de bilaterale handelsbesprekingen tussen Japan en de Verenigde Staten zullen leiden tot een rem op de krachtige koersstijging van de yen. Het enorme overschot in de onderlinge handel tussen beide naties is de Amerikanen al jaren een doorn in het oog.