Buitenlandse manager beheert fonds Pierson

AMSTERDAM, 8 JUNI. Nederlandse banken zoeken in toenemende mate hun toevlucht tot bekende buitenlandse vermogensbeheerders om hun vermogende cliënten de geëiste rendementen te kunnen bieden. Zakenbank Mees Pierson gaat vanaf 25 juni naar de beurs met het beleggingsfonds Asian Capital Holdings, dat voor beleggingen in het Verre Oosten succesvolle managers in die regio inschakelt die de afgelopen jaren “gemiddeld 23 procent” rendement hebben gescoord.

Asian Capital Holdings (ASH) is volgens Mees Pierson pas het tweede beleggingsfonds van Nederlandse banken dat het beheer op deze manier uitbesteedt aan - vaak buitenlandse - vermogensbeheerders. ASH, bedoeld voor particuliere cliënten, is volgens Mees Pierson vergelijkbaar met het “zeer succesvolle” beleggingsfonds Leveraged Capital Holdings (LCH) dat de afgelopen 23 jaar via beleggingen in de VS een rendement van “ruim 2.700 procent” realiseerde. LCH belegt ondermeer via het Quantum Fund van vermogensbeheerder George Soros. Deze behaalde vorig jaar spectaculaire winsten met zijn speculaties op de valutamarkten.

Het is volgens Mees Pierson mogelijk met het nieuwe beleggingsfonds in het Verre Oosten hoge rendementen te realiseren, zonder dat daar veel risico aan is verbonden. “We selecteren de beste managers in het Verre Oosten. Doen ze het beter dan het gemiddelde van de andere managers, dan vertrouwen we ze meer geld toe, doen ze het slechter dan trekken we ons geld terug”, aldus één van de fondsdirecteuren, Jan Peter Springorum van Mees Pierson.

De Nederlandse zakenbank werkt bij de introduktie van het nieuwe fonds Asian Capital Holding samen met Banque Privée Edmond de Rothschild in Luxemburg. Sinds het fonds in april van dit jaar werd gentroduceerd in Luxemburg stopten beleggers al 240 miljoen dollar in Asian Capital Holdings. Het is daarmee meteen het grootste Verre Oosten fonds op de Amsterdamse effectenbeurs.

Ook vanuit een fiscaal oogpunt is het fonds volgens Mees Pierson zeer aantrekkelijk. Dankzij de Luxemburgse notering en doordat de beleggingen verlopen via een aantal Antilliaanse vennootschappen hoeven Nederlandse beleggers een minimaal bedrag af te dragen aan de fiscus.

Het vermogen van Asian Capital Holdings is verdeeld over 14 subfondsen, die beheerd worden door 17 managers met gemiddeld “meer dan 15 jaar ervaring” in Azië. Vermogende particulieren die willen weten aan welke bekende "money manager' ze hun geld toevertrouwen komen echter bedrogen uit. Springorum van Mees Pierson zei vanmorgen dat de namen van de vermogensbeheerders niet openbaar gemaakt zullen worden. “Anders kan de concurrentie het nadoen. Ze hoeven dan alleen maar dezelfde heren te selecten voor hun vermogensbeheer.”

    • Paul Wessels