Dit is een artikel uit het NRC-archief

Terrorisme

Bomaanslag in Kairo

KAIRO, 8 JUNI. Bij een bomaanslag op een toeristenbus in Kairo is vanmorgen een Egyptenaar gedood en zijn veertien mensen, onder wie vijf Britse toeristen, gewond geraakt.

Het incident deed zich voor op de weg vanuit Kairo naar de piramides van Gizeh toen een man vanaf een brug een bom wierp naar de bus. Volgens een politieman ter plaatse raakte hij echter in plaats van de bus een personenauto die vlak voor de bus reed. Een van de inzittenden daarvan kwam om het leven. Wel werden vijf passagiers van de bus door de explosie gewond evenals twee passagiers van een naburige taxi.

Niet bekend

De Egyptische fundamentalisten, die het huidige bewind omver willen werpen en een regime in hun land wensen in te voeren naar het model van Iran, zien in de Westerse toeristen een gemakkelijk doelwit. Als gevolg van de terreur-campagne heeft Egypte al voor vele honderden miljoen dollars schade geleden door wegblijvende toeristen. In totaal zijn sinds het begin van de fundamentalistische campagne in januari 1992 ten minste 150 mensen om het leven gekomen, onder wie een Britse verpleegster, een Zweed en een Turk. (Reuter, AP)