Bij Akzo 500 banen weg in vezelsector

ARNHEM, 8 JUNI. Tussen nu en volgend jaar juni zullen bij het chemieconcern Akzo ruim vijfhonderd arbeidsplaatsen in de vezelindustrie moeten verdwijnen. Gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten, zo heeft de onderneming vanmorgen bekendgemaakt.

De afslanking is een gevolg van teruglopende opdrachten uit de textiel- en auto-industrie. Vooral de recessie in Duitsland laat zich voelen bij Akzo, waar in Nederland 6.000 mensen in de arbeidsintensieve vezelsector werkzaam zijn.

De vezels vormen al jaren een zorgenkind binnen het bedrijf, waar sinds 1988 jaarlijks zo'n 500 mensen in deze sector zijn afgevloeid. Maar voor het eerst rept de directie wat de vezels betreft over gedwongen ontslagen. De vakbonden zijn gisteren over de voorgenomen plannen ingelicht.

Vorig jaar bedroeg de omzet in vezels bij Akzo 3,8 miljard gulden en werd in deze tak van industrie een nettowinst gemaakt van 106 miljoen gulden. In het eerste kwartaal van dit jaar daalden deze cijfers drastisch. Werd de eerste drie maanden van 1992 nog een winst gemaakt van 66 miljoen gulen, dit jaar was dit bedrag niet hoger dan 14 miljoen. Ook valutaschommelingen van het Britse pond en de Italiaanse lire hebben volgens een woordvoerder de bedrijfsresultaten onder druk gezet.