Actie knaagt aan vuilnisman

ROTTERDAM, 8 JUNI. De vuilophalers in Rotterdam zijn steeds moeilijker te motiveren hun stiptheidsacties voort te zetten. Na ruim drie weken actie voeren stapelt de rotzooi langs de straten zich op en begint het te knagen aan het eergevoel van het Roteb-personeel. “De eerste week vonden ze het nog leuk”, zegt actieleider J. in 't Veld van de Rotterdamse reinigingsdienst. “Nu gaan ze het liefst weer aan de slag.” Maar het vervolg van de acties, week nummer vijf, is inmiddels aangezegd om een beter CAO-loonbod af te dwingen.

Een stank van bedorven voedsel en rottend hout hangt in de Havenstraat in Rotterdam, op een steenworp van Delfshaven. Met tussenruimtes van een meter of tien stapelen de uitpuilende winkeltassen zich op naast tientallen lege blikjes, stukken hout, bananeschillen, los papier en de verroeste geraamtes van een ijskast en een gasoventje. In de etensresten doen maden hun werk.

Hoewel de bewoners zich langzaam beginnen te realiseren wat "de jongens' van de Roteb willen - plastic Komo-zakken op de stoep - nemen bezorgdheid over de groeiende afvalbergen en agressie jegens de vuilnismannen hand over hand toe. “Wie zegt dat hier geen ziekten uitbreken. De GG en GD”, vraagt een bewoner zich af. “Zijn die hier geweest dan? Mijn kinderen spelen hier in de klerezooi.” Ze moeten die ambtenaren snel die 2,5 procent geven, zegt een deel van de straat. Anderen vinden dat het Roteb-personeel zijn problemen niet moet afwentelen op de bewoners.

Met het uitbreken van bacteriële infectieziekten zal het zo'n vaart niet lopen, zegt de GG en GD in Rotterdam. Hoewel een woordvoerder van de dienst erkent dat de medewerkers van de GG en GD als ambtenaren ook “een partij” vormen bij de CAO-onderhandelingen voor het gemeentepersoneel, zullen de gezondsheidsbewakers op tijd aan de bel trekken als dat nodig is, zo wordt verzekerd.

Regelmatig maken ambtenaren per fiets of auto een ronde door de wijken. “Het is een vies gezicht, maar je kunt zo zien dat er geen gevaar is voor de verspreiding van ziekten”, zegt een woordvoerder van de GG en GD. “Aan de rioleringen en waterleidingen mankeert niets.” Alleen in individuele gevallen, zoals zwervers of kinderen die in het vuil gaan wroeten, bestaat de kans op maag- en darmstoornissen.

Pag 12: "Het gaat om toekomst van de jongens'

De klachten over een onrustbarend aantal ratten dat tussen het huisvuil wegschiet worden resoluut van de hand gewezen. Daar heeft Rotterdam nooit een tekort aan gehad, aldus de GG en GD.

Rotterdam en zijn bewoners reageren ondertussen op twee manieren op de stiptheidsacties. Winkeliers aan de Binnenweg staken onlangs zelf de handen uit de mouwen en schepten het 'verkeerd' aangeboden afval in plastic zakken. In veel wijken doen bewonersorganisaties hetzelfde. In de oudere wijken in Rotterdam-West en op Zuid lopen de vuilophalers steeds vaker op tegen agressieve klanten van de Roteb. “Gisteren kreeg een vuilnisman nog een klap”, zegt actieleider In 't Veld. De eigenaar van een sigarenwinkeltje had zijn huisvuil eigenhandig in de vuilniswagen gegooid toen deze voorbijkwam. “Dat is verboden voor particulieren, dus hebben ze het er weer uitgehaald.”

Een andere wagen liep een aantal deuken op toen een Rotterdammer uit woede twee flessen tegen het voertuig wierp. Bij de politie zijn overigens nog geen meldingen binnengekomen van confrontaties tussen vuilophalers en boze bewoners.

De gemeente Rotterdam is ondertussen zelf op zoek gegaan naar een oplossing. Vandaag werd overleg gevoerd met de bonden over de aard van de stiptheidsacties. Het college van burgemeester en wethouders windt zich erover op dat de Roteb het illegaal aangeboden afval laat liggen. Volgens de lokale bewindslieden staat dat recht van de vuilnisman nergens omschreven en behoort “het meenemen respectievelijk verwijderen” van huisvuil en grofvuil tot de taak van de Roteb, illegaal aangeboden of niet.

B en W beslissen na het overleg met de bonden of een particulier bedrijf zal worden ingeschakeld om de taak van de Roteb tijdelijk over te nemen. Als het aan de vuilnismannen ligt gaan ze morgen al aan de slag, zegt In 't Veld. “Er ligt al een plan om de stad met een bliksemactie schoon te maken zodra er overeenstemming is over een nieuwe CAO.”

De vakbondsman sluit niet uit dat de rechter straks gaat beslissen over de acties bij de Roteb. “Het is net als met voetbal. Soms win je, soms verlies je. Maar vechten zullen we. Het gaat hier wel om de toekomst van onze jongens.”

    • Rob Schoof