Zorgen in Israel over zelfmoordspel soldaten

TEL AVIV, 7 JUNI. “Welk nut dient het als soldaten zichzelf tijdens het Itschik-spel doden”, vroeg de Israelische onderminister van defensie Motta Gur zich gisteravond af tijdens een symposium in Tel Aviv over het atoombomgevaar in het Midden-Oosten. “Geen enkel nut natuurlijk. Een Arabische nucleaire aanval op Israel is even nutteloos omdat geen enkele Arabische leider in het besef van een Israelisch antwoord zelfmoord wil plegen.”

Dat hij het Itschik-zelfmoordspel in het leger erbij haalde om de angst voor een atoombom weg te praten weerspiegelt de machteloze woede in de hoogste legerkringen over de populariteit van het spel in elite-eenheden. De afgelopen twee weken zijn drie soldaten tijdens het Itschik-spel omgekomen. Deze variant van de Russische roulette vereist van de soldaat die zich eraan waagt een grote mate van behendigheid. De speler richt het geweer op zichzelf of op een kameraad en moet vervolgens zien te voorkomen dat er bij het overhalen van de trekker een kogel in de loop zit. Als hij erin slaagt door een druk op de knop het magazijn uit het geweer te laten vallen voordat de naar achter gehaalde grendel een kogel in de loop heeft gebracht, is er niets aan de hand. Lukt dat niet dan pleegt hij (zelf-)moord. Legerpsychologen breken zich het hoofd over de beweegredenen van die soldaten zo lichtzinnig met hun leven om te springen. Overbelasting, overdreven wapenliefde, bravoure en zelfmoorddrift worden factoren genoemd die het Itschik-spel in de hand werken.

De legerleiding neemt het spel heel hoog op en is een grootscheepse informatiecampagne begonnen om soldaten ervan te weerhouden zich erdoor te laten meeslepen. Premier Rabin heeft vorige week zijn opperste verbazing uitgesproken over het feit dat soldaten, die getuige zijn van het Itschik-spel, daarvan geen melding maken aan hun superieuren. Een soldaat die daarover vrijdagavond voor de televisie aan de tand werd gevoeld zei dat “kameraadschap boven alles gaat en klikken er niet bij is”. Deze soldaat zag hoe zijn kamergenoot zich aan het spel waagde en zichzelf met de loop van zijn geweer in zijn mond doodschoot.