Woede bij VN over dood in Somalië van 22 blauwhelmen

MOGADISHU/NEW YORK, 7 JUNI. Bij een bloedig treffen tussen strijders van de Somalische militieleider Mohamed Aideed en VN-militairen zijn zaterdag zeker 22 Pakistanen gedood. Sinds de interventie begin jaren zestig in het toenmalige Kongo hadden de VN niet meer zo veel manschappen in één keer verloren.

De Veiligheidsraad heeft gisteravond op verzoek van Pakistan een spoeddebat over de confrontatie gehouden, waarbij ook 23 Somaliërs werden gedood en ruim honderd mensen gewond raakten. De Veiligheidsraad veroordeelde het gedrag van Aideed en zijn mannen scherp en verlangde in een resolutie dat zij die de VN-militairen hebben doodgeschoten worden gearresteerd en berecht.

De VN achten Aideed en zijn mannen verantwoordelijk voor de felle gevechten van zaterdag, die Mogadishu in korte tijd herschiepen in een groot slagveld. In de resolutie wordt Aideed echter niet bij name genoemd, maar in VN-kringen werd niet uitgesloten dat de Somalische krijgsheer zich wel degelijk moet verantwoorden voor de rechter.

VN-militairen in Somalië zeiden de indruk te hebben dat de aanval van Aideed op de VN, die begon toen VN-militairen een van tevoren aangekondigde inspectie van een wapenopslagplaats van Aideed wilden houden, vooraf was voorbereid. Bij deze aanval vielen de meeste slachtoffers. Kort daarop sloegen de vijandelijkheden ook over naar andere delen van de stad. Daarbij werd een groep Pakistaanse militairen aangevallen door Aideed-aanhangers, die vrouwen en kinderen gebruikten als schild.

Ter vergelding bombardeerden Amerikaanse vliegtuigen gisteren even buiten Mogadishu een munitie-transport van Aideed. Vijf gegijzelde Pakistaanse militairen zijn vanmorgen vrijgelaten. Twee van hen bleken ernstig te zijn gewond. (Reuter, AP, AFP)