Winst dollar duwt koersen omhoog op lethargische beurs

AMSTERDAM, 7 JUNI. De lichte stijging van de Amerikaanse dollar had tot gevolg dat de aandelenkoersen vanmorgen omhoog kropen op een verder lethargische beurs.

AMSTERDAM De EOE-index, die vrijdag sloot op 306,93 punten, was omstreeks het middaguur 1,12 punten hoger. De beursbarometer bevond zich daarmee nog steeds in de bandbreedte van 303 tot 308 punten van de afgelopen handelsdagen.

Op de Amsterdamse beurs heerst de verwachting dat het zeker tot einde deze week rustig zal blijven. Dan worden Amerikaanse inflatiecijfers gepubliceerd, die mogelijk enig leven in brouwerij zullen brengen.

De koersen van Koninklijke Olie en Unilever stegen als gevolg van de hogere dollar. Het drukst verhandelde fonds was Philips, dat weliswaar een dubbeltje lager noteerde op 27,20 gulden, maar waarvan de trend evenwel nog steeds opwaarts is volgens handelaren. Het voedings- en drankenconcern Bols Wessanen boekte enige winst na het terreinverlies van de afgelopen weken.

Bij de financiële waarden lag Aegon zes dubbeltjes beter op 82,60 gulden en ING twee kwartjes op 66,20 gulden. Beleggen uit defensieve overwegingen lijkt hier de hand in te hebben. Heineken profiteerde van het mooie weer en lag zes dubbeltjes beter op 180,50 gulden. Nedlloyd was 0,40 gulden beter op 30,90.

Op de lokale markt was Sphinx 4,50 lager op 50,70 gulden ondanks de winststijging met acht procent. Beleggers hadden blijkbaar veel meer verwacht. Begemann moest nog eens 2,40 gulden terug naar 27,50 gulden na afgelopen vrijdag al fors afgestraft te zijn. Borsumij Wehry hield de winst van vrijdag vast en noteerde onveranderd 90 gulden.

Het beleggingsfonds European Development Capital Corporation (EDCC) deelde mee dat zij de noteringsovereenkomst met de Amsterdamse effectenbeurs wil beëindigen. De aandeelhouders EDCC kunnen hun stukken aanbieden voor 6,25 gulden.

De Amerikaanse dollar is de week vast begonnen. Omstreeks het middaguur stond de koers op 1,8230 in vergelijking met een slotkoers van 1,8185 gulden eind vorige week. Oorzaak van de koersstijging zijn de meevallende gegevens over de Amerikaanse arbeidsmarkt, die afgelopen vrijdag werden bekendgemaakt. Die gegevens lieten toen de dollar in Amsterdam al met ruim twee cent stijgen. Vrijdagavond ging de koers in New York verder omhoog naar 1,8245 gulden.

Verder ging de aandacht uit naar de Spaanse peseta. De verkiezingsoverwinning van de PSOE, de Spaanse socialistische partij, zorgde voor een koersstijging van deze munteenheid. Halverwege de ochtend noteerde de peseta 1,4615 (per honderd) na eind vorig week te zijn gesloten op 1,4430 gulden. Toen enige tijd geleden bekend werd dat er vervroegde verkiezingen zouden worden gehouden ging de koers van de peseta omlaag omdat werd gedacht dat een nieuwe regering geen problemen zou hebben met een devaluatie. Nu de socialistische partij aanblijft lijkt de kans op een devaluatie kleiner te zijn geworden.

Het pond sterling zette de week wat lager in. De Britse valuta stond op een koers van 2,7700 gulden na een slotkoers van 2,7720 aan het eind van de afgelopen week. De Portugese escudo werd mee omhoog getrokken door de peseta. De koers begon op 1,1760 (per honderd) na een slot van 1,1690 eind vorige week. Bij de overige munteenheden waren de koersveranderingen weinig schokkend.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokyo viel maandag weinig te beleven. Het Nikkei-gemiddelde van 225 fondsen ging omlaag met 38,05 punten tot 20.833,19 punten. Volgens sommige handelaren wordt er gewacht op een economisch rapport van de Japanse centrale bank. Dat rapport verschijnt vrijdag.