Verkoop Leyland Daf zo goed als afgerond

ROTTERDAM, 7 JUNI. De vrachtwagenfabriek Leyland Daf in de Noord-Engelse stad Leyland lijkt te zijn gered. De vestiging is één van de vijf Britse onderdelen van de van het ter ziele gegane Daf NV in Eindhoven.

Een koopovereenkomst tussen de bewindvoerders en de zittende directie van de sinds februari in surséance verkerende fabriek in Leyland is zo goed als rond. De koop wordt nog deze week gesloten, aldus directieleden in het afgelopen weekeinde. “Er moeten nog enkele overgebleven wettelijke zaken afgewikkeld worden”, zei directielid John Gilchrist. Een concurrerend bod van oud-Leyland-directeur Ian McKinnon, waarover in het weekeinde geruchten opdoken, maakt volgens waarnemers geen enkele kans.

De fabriek in Leyland zal circa 700 werknemers tellen. Voordat Leyland-Daf in surséance belandde, werkten er nog 2.114 mensen. Leyland-Daf zal onder meer vrachtwagens (de 45- en 55-series) leveren aan het nieuwe Daf Trucks in Eindhoven, die ze in Groot-Brittannië en het Europese vasteland op de markt zal brengen.

Ook van de zijde van de bewindvoerders, John Talbot en Murdoch McKillop van het kantoor Arthur Anderson, kwamen enthousiaste geluiden. “Nu dat het voortbestaan van de Leyland-fabriek veilig is, is opnieuw een stap gezet om de Leyland Daf-activiteiten in Groot-Brittannië een veilige toekomst te geven.”

De bewindvoerders zijn nog in onderhandeling over de verkoop van de Leyland Daf-activiteiten Albion Axle Works in Glasgow, de verkoop- en marketingvestiging in Thame, vlakbij Oxford, en het reserve-onderdelenmagazijn in Chorley in Noord-Engeland. De bestelwagenactiviteiten van Leyland-Daf in Birmingham zijn in april verkocht aan het zittende management.