Toegift niet echt een feest

De nacompetitie hoort één groot feest te zijn. Zo heeft huisarts Wit uit Wageningen het gewild toen zijn plan in 1972 werd aangenomen.

Clubs die geen kampioen worden, maar een herkansing krijgen en met elkaar om een felbegeerde plaats in de eredivisie spelen. Dat zorgt voor volle stadions en veel spanning. Dit jaar doen voor het eerst niet alleen clubs uit de eerste divisie mee, maar ook uit de eredivisie. Al twee keer eerder moest de nummer voorlaatst uit de eredivisie twee duels tegen de verliezende finalist van de nacompetitie spelen. Nu zijn de nummers zestien en zeventien er meteen al in de poulewedstrijden bij.

En ineens is de nacompetitie geen feest meer. Ineens heeft de nacompetitie ook iets zieligs gekregen. Want bij Den Bosch en Fortuna zijn ze niet blij. Die clubs hebben het hele seizoen onderaan gebungeld in de eredivisie, veel meer verloren dan gewonnen en die moeten de strijd aangaan met een stel ambitieuze ploegen die dromen van wedstrijden tegen Feyenoord en Ajax. Wat een lol zullen ze hebben in 's Hertogenbosch en Sittard! Heeft het zin om clubs zo te kwellen? De KNVB vindt van wel. Het heeft lang geduurd voordat men in Zeist tot de huidige, ingenieuze opzet van de nacompetitie is gekomen. Waarom niet gewoon twee clubs eruit, twee clubs erin? Of desnoods drie? Zoals vroeger.

Nee, men zocht en vond een politieke oplossing. In de huidige vorm kunnen zowel de ere- als de eerste divisieclubs niet klagen. Er zijn kansen genoeg in de eredivisie te blijven of te komen? Maar die hebben dus geen enkele waarde als het op de wijze gebeurt als met FC Den Bosch. Dat speelde op dinsdagavond zijn laatste reguliere competitiewedstrijd. Het wist toen dat het definitief op de zeventiende plaats in de eredivisie was geëindigd en nacompetitie moest spelen. Tijd om even de knop om te draaien, de zinnen te verzetten was er niet. Den Bosch werd geacht zich binnen 48 uur in Breda te melden voor de wedstrijd tegen NAC. Tegen NAC dat al weken niet had verloren. Kon Den Bosch het beter treffen? Natuurlijk verloor het, met 2-0, en zal het - ondanks de 4-1 zege op De Graafschap van gisteren - de klap waarschijnlijk niet meer te boven komen. Fortuna had een dag langer rust, mocht met een thuiswedstrijd beginnen en won zowaar ook nog, van favoriet Heerenveen. Door alle omstandigheden hoop je nu zelfs dat FC Den Bosch en Fortuna het nog zullen redden.

    • Hans Klippus