Steffi Graf onder druk door afwezigheid van Monica Seles; Zege met onvermijdelijke bijsmaak

PARIJS, 7 JUNI. Steffi Graf heeft Roland Garros gewonnen, maar Monica Seles was er niet. Twee weken lang mocht Graf niet verliezen, twee weken lang werd ze er iedere dag aan herinnerd dat een overwinning een bijsmaak zou hebben.

De druk was zo groot dat Graf zaterdagmiddag na de finale zelfs haar voorbereide speech vergat. Ze had haar rivale sterkte willen toewensen. Ze had willen zeggen: “Monica, we hopen dat je snel weer meedoet en we denken aan je.”

Seles werd op 30 april in Hamburg met een mes verwond door een fan van Steffi Graf. De nummer één van de wereld liep een steekwond op en moest zich terugtrekken voor Parijs en Wimbledon. Seles hoopt in New York op de US Open haar rentree te maken.

Graf - die geblesseerd was aan haar voet, met een pijnstillende injectie speelde en misschien wel moet afzeggen voor Wimbledon - nam met het bereiken van de finale weer de eerste plaats op de ranglijst over van Seles en moest ook zaterdag weer beantwoorden hoe ze dat vond. “Dat heb ik al honderd keer gezegd. Het interesseert me niets. Ik heb dit toernooi gewonnen. Dat telt. En inderdaad, de wedstrijd van vorig jaar was beter dan die van dit jaar.” In 1992 had ze in een prachtige duel de derde set met 10-8 verloren van Seles.

De Duitse, die volgende week 24 wordt, had het grand-slamtoernooi in Parijs voor het laatst gewonnen in 1987 en 1988. En het leek alsof de overwinning op de Amerikaanse Mary Joe Fernandez (4-6, 6-2, 6-4) haar weinig deed. Ze schreeuwde het niet uit na het winnende punt, stak slechts haar armen in de lucht en keek naar haar coach en moeder op de tribune.

Beide speelsters begonnen bloednerveus. Graf maakte veel fouten met haar backhand en kon zelfs niet vertrouwen op haar forehand, gewoonlijk haar sterkste wapen. Fernandez benutte op 2-2 het vijfde breakpoint en verzilverde op 5-4 het vijfde setpunt. Het was de eerste set in dit toernooi die Graf verloor. “Ik wilde te graag winnen”, zei Graf na afloop. “Ik speelde te gehaast.”

De kansen keerden pas in de zesde game van de tweede set, een eindeloos gevecht dat maar liefst negentien minuten duurde. Graf leidde met 3-2, Fernandez serveerde. De Duitse vond uiteindelijk op het zevende breakpoint een winnende forehand. Fernandez was vermoeid en verspeelde later de set met een dubbele fout. Het tekende de mentale veerkracht van Fernandez dat ze in de derde set opnieuwe kansen creeerde.

De 22-jarige Fernandez zou zich met haar aanvallende spel misschien in de toekomst vaker kunnen mengen in de tweestrijd Graf-Seles. “Fernandez kan zich nog ontwikkelen”, zei Chris Evert na het toernooi. “Ze moet niet vergeten dat ook Navratilova pas halverwege haar twintigste op haar best ging spelen.”