Speciale aanklager voor mensenrechten gaat Guatemala leiden

GUATEMALA-STAD, 7 JUNI. De speciale aanklager voor de mensenrechten en jurist Ramiro de León Carpio is dit weekeinde gekozen als president van Guatemala. Daarmee is een einde gekomen aan de elf dagen lange politieke en grondwettelijke crisis.

De León (51) werd gisteren beëdigd om de termijn vol te maken van ex-president Jorge Serrano Elás, die op 25 mei alle macht in het land naar zich toetrok, maar een week later door het leger uit zijn functie werd gezet. De Leóns verkiezing door het Congres is alom met instemming begroet.

Het leger, dat een belangrijke rol heeft gespeeld in de verschillende wendingen van de crisis, heeft De León niet expliciet gesteund. Maar de minister van defensie, José Domingo Garcia Samayoa, en andere woordvoerders van de invloedrijke strijdkrachten hebben laten weten dat zij de constitioneel gekozen president in diens ambt zullen steunen, “ongeacht de persoon”. De León heeft het leger in het verleden herhaaldelijk beschuldigd van schendingen van de mensenrechten.

Ramiro de León kreeg zaterdag de stemmen van 106 van de 116 parlementariërs in een tweede kiesronde. De Leóns verkiezing werd mogelijk toen het leger na drie dagen zijn steun aan vice-president Gustavo Espina introk. Espina riep zichzelf uit tot president na het fatale verloop van president Serrano's machtsgreep, vorige week. Zowel Serrano - die naar buurland El Salvador is gevlucht - als Espina is aangeklaagd wegens schending van de grondwet en machtsusurpatie. El Salvador is om Serrano's uitlevering gevraagd.

Doorslaggevend in de geweldloze afwikkeling van de Guatemalteekse crisis was een aanhoudend burgerprotest en zware buitenlandse druk. Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken heeft zich optimistisch uitgelaten over De Leóns benoeming.