Spanjaarden geven steun aan Gonzalez

MADRID, 7 JUNI. Felipe González blijft premier van Spanje. Bij de parlementsverkiezingen van gisteren verloor zijn socialistische partij de absolute meerderheid, maar nog altijd is zij veruit de grootste formatie in het Huis van Afgevaardigden. González is daarom de aangewezen man om een coalitie of een minderheidskabinet te leiden, waarvoor hij vermoedelijk steun zal zoeken bij grote regionale partijen van Catalonië en Baskenland.

In het nieuwe parlement krijgt de socialistische arbeiderspartij van Spanje (PSOE) volgens de voorlopige uitslag 159 van de 350 zetels; een verlies van zestien zetels vergeleken met de verkiezingen van 1989. De conservatieve Partido Popular (PP) ging van 107 naar 141 vertegenwoordigers.

Het door de communisten aangevoerde Izquierda Unida (IU) boekte één zetel winst en ging van 17 naar 18. De verschillende regionale partijen behaalden samen 32 zetels; zeventien daarvan zijn voor de Catalaanse regeringspartij Convergencia i Unó, vijf voor de Baskische PNV en vier voor de nieuwe Coalición Canaria. De milieupartij Los Verdes haalde geen zetel.

Alle opiniepeilingen van de laatste twee weken, en zelfs de enquêtes die gisteren bij de uitgang van de stembureaus werden gehouden, hadden een nek-aannekrace voorspeld tussen de twee grote partijen en daarin zelfs een lichte voorsprong gegeven aan de PP. De oproepen van González om "rechts' geen kans te geven de verworvenheden van elf jaar sociaal-democratie ongedaan te maken hebben echter kennelijk meer effect gesorteerd dan de beloftes van PP-lijsttrekker José Maria Aznar. Deze had verzekerd dat hij geen enkele affiniteit voelt met de dictatuur van generaal Franco, dat hij "al het goede' van het afgelopen decennium zou behouden en bovendien een eind zou maken aan de corruptieschandalen waarin de PSOE verwikkeld is geraakt.

Ook de hoge opkomst (77 procent) en de opvallend geringe winst van IU, dat op grond van de opiniepeilingen 24 tot 30 zetels mocht verwachten, wijzen erop dat de kiezers op het laatste moment de rijen om González hebben gesloten.

Pag 5: González begrijpt boodschap

De premier zei vannacht in zijn korte overwinningstoespraak niettemin dat hij de boodschap die het land hem had gezonden had begrepen: het huidige regeringsbeleid wordt niet ongewijzigd voortgezet. Met name op het gebied van de economie beloofde González veranderingen, die in samenspraak met de sociale partners zullen worden doorgevoerd, en ook het democratisch gehalte van zijn regering zei de premier te willen verhogen. Die laatste opmerking kan worden opgevat als een rechtstreekse waarschuwing aan zijn eigen partij. De minister-president besloot begin mei vervroegde verkiezingen uit te schrijven nadat zijn partijbestuur had geweigerd maatregelen te nemen tegen de verantwoordelijken voor de illegale financiering van het eigen apparaat.

    • H.M. van den Brink