Serviërs zetten offensief Gorazde voort; Zware strijd moslims en Kroaten in Travnik

SARAJEVO, 7 JUNI. In Bosnië-Herzegovina is het afgelopen weekeinde op vrijwel alle fronten hevig gevochten. Bij Travnik kwam het tot heftige gevechten tussen moslims en Kroaten. Rond de moslim-enclave Gorazde in het zuidoosten zetten de Serviërs hun offensief voort.

In het gebied van Travnik en Vitez, in het centrum van Bosnië, laaide vooral zaterdag de strijd tussen de moslims en de Kroaten hoog op. In de stad Travnik wonen vier keer zoveel moslims als Kroaten. De strijd gaf zaterdag aanleiding tot de vrees bij VN-waarnemers dat de Kroatische bevolking in het kader van de "etnische zuivering' en uit angst voor het geweld massaal op de vlucht zou slaan. In de stad hebben de moslims de Kroaten zo goed als omsingeld; in de heuvels rond de stad zijn de Kroaten sterker dan de moslims. Zaterdag veroverden de moslims twee Kroatische dorpen. Tijdens de gevechten moesten internationale waarnemers hun post ontruimen wegens het gevaar.

In het naburige Vitez raakten zaterdag rond honderd mensen die met vier bussen op weg waren naar hun familie in het nauw. Twee van de bussen werden getroffen door garanten, waarbij de beide chauffeurs om het leven kwamen en zestien mensen werden gewond. De anderen eisten toegang tot de basis van de Britse VN-soldaten in dit gebied, maar kregen die niet. Op dat ogenblik hadden vlak bij de basis zware artilleriebeschietingen plaats tussen moslims en Kroaten. De benarde burgers bleven voor de poort van de basis, tot uiteindelijk de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zich over hen ontfermde. De buspassagiers waren overigens ondanks ernstige waarschuwingen van de Britse soldaten het oorlogsgebied binnengereden.

In Gorazde, een van de zes moslim-enclaves die onder bescherming van de VN zijn geplaatst, duurt het Servische offensief voort. De Serviërs staan volgens onbevestigde berichten op twaalf kilometer van het stadscentrum. De VN, die al sinds weken proberen waarnemers naar Gorazde te sturen, zijn er dit weekeinde niet in geslaagd toegang tot de stad te krijgen. Ook bij Maglaj, Tuzla, Olovo, Gradacac en Bihac werd het afgelopen weekeinde gevochten.

De Bosnische regering heeft met bitterheid gereageerd op de beslissing van de Veiligheidsraad, vrijdagavond, om meer troepen naar Bosnië te sturen teneinde de zes enclaves te beschermen. Vice-president Ganic bestempelde de enclaves als “concentratiekampen” die “door de VN zijn uitgevonden”. (Reuter, AFP)