Sabri Brothers

The Sabri Brothers & Party: Qawwali Masterworks, Popular Sufi Hits from Pakistan. (Pinranha pir 33-2). Distributie: Music & Words.

De extatische vraag-en antwoordzang tussen de gebroeders Sabri en hun "Party' is van religieuze aard, maar tenzij men Urdu verstaat, merkt men dat nauwelijks, zo bleek tijdens hun laatste tournee. De door handgeklap, tabla en dholak ondersteunde zang swingt beestachtig en de roep om allaaaaaah, telkens met een dalend glissando, klinkt al snel even vertrouwd als het yeah uit de jazz & blues en het olé uit de flamenco-muziek.

De dubbel cd Quawwali Masterworks, Popular Sufi Music Hits from Pakistan, biedt een selectie uit de muziek die de broers sinds 1958 hebben vastgelegd voor EMI Pakistan. De stukken duren ondanks fadeouts naar westerse begrippen heel lang, maar erg is dat niet omdat de platenmaatschappij ze vaak heeft voorzien van een slijmerige intro die zich uitstekend leent voor een plaspauze. De teksten staan in het Engels afgedrukt in een 36 pagina's dik inlegboekje, gevolgd door een "discografie' die noch data noch de andere musici noemt.

Of de twee andere broers Sabri, onlangs in Amsterdam rechts en links van de meesters, in het koor meezingen, wordt dus niet duidelijk. Veel doet het er niet toe omdat de grote broers toch de dienst uitmaken. Ghulam Farid met ouderwetse donderpreken, Maqbool Ahmed verleidelijker en met meer gevarieerde frasen. Maar allebei volgens inleider Florian Hetze voor hetzelfde goede doel, want ondanks de vele miljoenen roepies die ze verdiend hebben leven deze Brothers "het eenvoudige leven van arme lieden (Faqirs)'.

The Sabri Brothers & Party: Qawwali Masterworks, Popular Sufi Hits from Pakistan. (Pinranha pir 33-2). Distributie: Music & Words.

    • Frans van Leeuwen