Rebellie Azerbajdzjan

MOSKOU, 7 JUNI. Gewapende opposanten van het bewind van de Azerbajdzjaanse president Abulfaz Elçibey hebben zich na gevechten met veiligheidstroepen meester gemaakt van de controle over de tweede stad van Azerbajdzjan, Gandja. Zeker tien leden van de veiligheidstroepen - politie en eenheden van het ministerie van binnenlandse zaken - en veertig anderen zijn bij de gevechten om het leven gekomen. Het werkelijke dodental ligt volgens onbevestigde berichten nog veel hoger.

De rebellen worden geleid door Suret Guseinov, een voormalige legercommandant die is ontslagen na Azerbajdzjaanse nederlagen in de strijd tegen de Armeniërs om Nagorny Karabach. Plaatselijke media hebben een oproep van Guseinov gepubliceerd waarin deze regeringstroepen beschuldigt van het aanrichten van een "bloedbad' onder burgers en laat weten vier hoge regeringsfunctionarissen in gijzeling te hebben genomen. Het gaat bij de gijzelaars om procureur-generaal Ichtiar Chirinov, onderminister van veiligheid Souceddin Akperov, zijn collega van binnenlandse Gabil Mamedov en minister van landbouw Tofik Guseinov.

De opstandige Guseinov riep de Azeri op tot een campagne van burgerlijke ongehoorzaamheid tegen het bewind van Elçibey. Guseinov zou worden gesteund door de voormalige minister van defensie Rahim Gaziev.

De gevechten in Gandja hebben mogelijk te maken met de terugtrekking, eind mei, van een Russisch garnizoen. Een aantal militairen zou zich hebben aangesloten bij eenheden van Guseinov, die zich vervolgens sterk genoeg achtte om Gandja te bezetten. (AFP, Reuter)