Peres: Israel en Jordanië eens over vredespact

TEL AVIV/ AMMAN, 7 JUNI. Israel en Jordanië zijn tot overeenstemming gekomen over een vredesverdrag, aldus de Israelische minister van buitenlandse zaken, Shimon Peres. “De handtekening ontbreekt slechts”, zei hij gisteren op een symposium over het Midden-Oosten aan de universiteit van Haifa.

Naar het oordeel van Peres wacht Jordanië op andere Arabische landen (Syrië) en een doorbraak in het Israelisch-Palestijnse vredesoverleg alvorens het vredesverdrag met Israel te bekrachtigen. Het bilaterale vredesoverleg tussen Israel en de Arabische partijen wordt 15 juni in Washington hervat.

Volgens leden van de Palestijnse delegatie naar het vredesoverleg met Israel is Jordanië tegen de stichting van een onafhankelijke Palestijnse staat in de door Israel bezette gebieden en staat Amman een Jordaans-Palestijnse confederatie voor ogen. Dat is ook de traditionele opvatting van de aan de macht zijnde Arbeidspartij van premier Yitzhak Rabin.

Met het oog op de hervatting van de vredesbesprekingen heeft de Amerikaanse president, Bill Clinton, tegenover het blad Davar gezegd dat “wij garanties hebben beloofd voor veiligheidsovereenkomsten (tussen Syrië en Israel) op de hoogvlakte van Golan”. “Als president Hafez al-Assad evenwichtig blijft en de Palestijnen blijven samenwerken is het moment gunstig om tot overeenkomsten te komen”, aldus de Amerikaanse president in zijn eerste vraaggesprek met een Israelische krant.

De Israelische minister van politie, Moshe Shahal, heeft onlangs in een gesprek met kolonisten uit nederzettingen op de Golan gezegd dat eind dit jaar een vredesverdrag met Syrië zal worden getekend. De Jerusalem Post, die melding maakt van dit gesprek, bericht vandaag dat Shahal zei dat Israel zich in de loop van vijftien jaar van vrijwel de gehele Golan zal terugtrekken en dat zonodig nederzettingen zullen worden ontmanteld.

Shahal voorspelde een Amerikaanse militaire aanwezigheid op de Golan om de vrede te verzekeren. Deze opmerking sluit aan bij de uitspraak van president Clinton over veiligheidsgaranties. Tot zover onze correspondent. De Arabische partijen in het bilaterale vredesoverleg zijn er gisteren mee akkoord gegaan aan de volgende ronde van de onderhandelingen deel te nemen. In een communiqué na afloop van een bijeenkomst in Amman van Jordanië, Syrië, Libanon en de Palestijnse Bevrijdings Organisatie (PLO) werd opgeroepen tot druk van Verenigde Staten en Rusland, de sponsors van het overleg, op Israel om “de juiste atmosfeer voor het welslagen van de huidige onderhandelingen te scheppen”. Israel zou moeten worden gedwongen de afgrendeling van de bezette gebieden ongedaan te maken, de mensenrechten van de Palestijnen te eerbiedigen en de in december naar Libanon uitgewezen Palestijnen naar hun woningen te laten terugkeren.

De jongste onderhandelingsronde in Washington heeft geen tastbare resultaten afgeworpen. De Jordaanse premier, Abdel Salam Majali, en de Egyptische minister van buitenlandse zaken, Amr Moussa, sloegen gisteren echter in Ammen een optimistische toon aan. Majali zei te rekenen op “substantiële vooruitgang voor het eind van het lopende jaar”, en Moussa deed een soortgelijke uitspraak.

Volgens de Palestijnse leider Faisal Husseini gaan de Palestijnen akkoord met een Israelisch voorstel eerst autonomie te geven aan de Gazastrook, mits dit uitdrukkelijk wordt beschouwd als eerste fase en als onderdeel van een alomvattende regeling. (Reuter, AFP)

    • Salomon Bouman