Partij van president op kop bij Letse verkiezingen

RIGA, 7 JUNI. Volgens de eerste uitslagen van de parlementsverkliezingen die de afgelopen twee dagen in Letland zijn gehouden, heeft de centrum-rechtse coalitiepartij Letse Weg van president Gorbunovs de meeste stemmen gekregen.

Toen vanochtend de uitslagen binnen waren uit 32 van de 38 kiesdistricten bleek Letse Weg 33 procent van de stemmen te hebben gekregen. De Partij voor de Onafhankelijkheid van Letland (LNNK), een radicaal-nationalistische groepering, stond toen op dertien procent, de Beweging voor Harmonie in Letland van de voormalige minister van buitenlandse zaken Janis Jurkans was tot 11,5 procent van de stemmen gekomen en de Boerenunie stond op elf procent. Het Letse Volksfront, oorspronkelijk de partij die Letland naar de onafhankelijkheid leidde, heeft slechts ongeveer drie procent van de stemmen gekregen en zal de kiesdrempel van vier procent waarschijnlijk niet halen en niet in het parlement terugkeren.

De opkomst was met meer dan tachtig procent van de kiesgerechtigden zeer hoog. Aan de verkiezingen heeft - tot ongenoegen van de Russische leiding - slechts een klein deel van de omvangrijke Russische minderheid kunnen deelnemen. Niet-Letten maken bijna de helft uit van de totale bevolking van Letland. (Reuter)