Omzet van industrie 2,5 procent lager

DEN HAAG, 7 JUNI. De omzet van de industrie is in het eerste kwartaal van dit jaar met 2,5 procent gedaald ten opzichte van de vergelijkbare periode in 1992. Dit blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanochtend heeft bekendgemaakt.

Omdat de prijsdaling ongeveer 1,5 procent bedroeg, betekent dit een volumedaling van één procent. In 1992 bleef de omzet van de industrie in vergelijking met een jaar eerder ongeveer gelijk.

De omzetdaling deed zich volgens het CBS zowel binnenlands als bij de export voor. De grootste dalingen werden geregistreerd bij de basismetaal (14 procent), de chemische industrie (11 procent) en de elektrotechnische industrie (6 procent). De omzet steeg bij transportmiddelenindustrie (18 procent) en de machine-industrie (6 procent).

Door de daling van de prijs voor aardgas daalde ook de omzet in de delfstoffenwinning met gemiddeld 9 procent, zowel in het binnenland als bij de export. De omzet in de openbare nutssector daalde met één procent.