Knotsen laten vallen en toch winnen

Een bondscoach die tevens regionaal trainster is. En ook nog in de jury plaats neemt. In een sport die door de altijd omstreden beoordelingen soms verkeerde winnaars krijgt. Een nieuwe rel binnen de turnsport kon haast niet uitblijven.

Op het Nederlands turnkampioenschap in Utrecht werd afgelopen weekeinde volgens Pro Patria-trainster Suzanne Knip met twee maten gemeten door bondscoach Veneta Michailova. Die zou collega-juryleden hebben benvloed bij de beoordeling van de knots-oefening. Astrid Kosters, een pupil van Michailova, liet de knots twee maal vallen en kwam ook nog een keer ten val. Toch werd haar oefening met een negen gewaardeerd, wegens de fraaie compositie.

Kosters won de knotsoefening, ondanks haar fouten. Jennifer Chin A Paw werd gedeeld tweede. De leerling van Suzanne Knip moest van haar trainster uit protest wegblijven bij de huldigingsplechtigheid. Chin A Paw verscheen volgens de persberichten toch op het podium. Knip beweert dat Chin A Paw alleen vanaf de tribune gefeliciteerd werd. Een medaille heeft haar pupil in ieder geval niet ontvangen, want de bond had niet gerekend op gedeelde tweede plaatsen. De extra plak is nog in de maak.

Heeft u verder nog protest aangetekend tegen de beoordeling?

De reglementen zijn gewijzigd. Je kunt niet meer tegen een cijfer protesteren. En praten met de bond heeft toch geen zin. Ze lachen me vierkant uit waarschijnlijk. Met het wegblijven op het erepodium wilde ik alleen maar aangeven dat het niet eerlijk was verlopen. Zaterdag hadden twee meisjes van mij gewonnen. Blijkbaar werd een derde titel me niet gegund.

Was hier sprake van een eenmalig incident of heeft u meer problemen met de bondscoach?

Sinds de bond moet bezuinigen en de nationale selectie is afgeschaft, zijn er problemen. Michailova trekt haar eigen pupillen stelselmatig voor. Zaterdag won een turnster van haar steunpunt in Beekbergen nog met een duizendste verschil van mijn pupil. Alle meisjes die bij haar zitten werden dertig procent hoger gewaardeerd dan de rest.

Heeft u na afloop nog gesproken met Michailova?

Ik heb tegen haar gezegd dat ze het weer mooi voor elkaar had. Een serieus gesprek hebben we niet gehad. Zij ontkent in alle toonaarden dat ze met twee maten meet. Als Bulgaarse heeft ze natuurlijk de betere composities. Maar als een turnster twee keer een knots laat vallen, mag ze toch niet tot winnaar uitgeroepen worden.

Heeft u nog zin om door te gaan als trainster nu de eerlijkheid in het geding is?

Ik dacht er toch al aan over een paar jaar te stoppen. Deze toestanden maken die beslissing er alleen maar gemakkelijker op.

    • Jaap Bloembergen