Indurain temt aanvalslustige Chiappucci

ROTTERDAM, 7 JUNI. Miguel Indurain reageerde weer onverstoorbaar. De offensieve acties van Claudio Chiappucci deerden de tweevoudige Tourwinnaar gisteren geen moment. In de door regen, hagel en kou geteisterde veertiende etappe van de Ronde van Italië werd de ontembare aanvalslust - pas de achtste aanval had resultaat - van de Italiaan weliswaar beloond met de dagprijs, maar de rose leiderstrui kwam opnieuw om de schouders van Indurain.

Veteraan Bruno Leali, de rosetruidrager, capituleerde, evenals Gianni Bugno. De wereldkampioen werd tot figurant gedegradeerd. Na het verlies in de tijdrit vorige week, leverde de houder van de regenboogtrui in de koninginnerit, met start en finish in Corvara Alta Badia, weer ruim zeven minuten in.

Indurain had vooraf aangekondigd dat de Marmolada, de derde van de vijf cols op vijftig kilometer van de finish de beslissing zou brengen. De Spanjaard kreeg gelijk. Het eerste slachtoffer was Bugno die drie kilometer voor de top in elkaar stortte. Chiappucci geselde het peloton, Indurain bleef overeind. Slechts de Italiaan, Tonkov, Oegroemov, Poelnikov (ploegmakker van Chiappucci) en Lelli konden de Spanjaard in de stromende regen volgen. Argentin, zaterdag dagwinnaar, Fondriest en Hampsten waren ook al verslagen.

Na afloop van de veldslag durfde de winnaar van vorig jaar voor het eerst hardop over zijn kansen te spreken. “Ik ben de sterkste. Niemand kan mij op dit moment verslaan. Ook Chiappucci niet. Hij heeft me constant belaagd, maar ik voelde me geen moment bedreigd. Hij is een harde werker, die echter gemakkelijk te controleren is”, zei Indurain.

Chiappucci bleef Indurain uitdagen op de laatste twee cols. De kopman van Banesto liet hem begaan, wachtte tot acht kilometer voor de aankomst om terug te slaan. Zijn aanval leek het beoogde effect te bereiken. Alleen Poelnikov kon aanvankelijk aanklampen. Chiappucci leek het punt van overgave te hebben bereikt, maar zoals zo vaak had de wielrenner uit Uboldo nog energie over en behaalde zijn eerste overwinning van het seizoen. De ritzege leverde hem de bolletjestrui op.

De Ronde van Asturië werd gewonnen door Erik Breukink, die de eerste etappe won. Jelle Nijdam won de tijdrit, Danny Nelissen de vierde rit en Rob Mulders completeerde zondag op de slotdag het Nederlandse succes in Spanje door na een solo de laatste proef op zijn naam te brengen. Het was zijn derde zege als prof sinds 1991.

Breukink legde zaterdag de basis voor de eindzege. In de bergetappe van Pola de Siero naar de Alto de Acebo (eerste categorie) finishte hij als derde achter de Rus Vjatsjeslav Ekimov uit de ploeg Post en Pedro Delgado. De 29-jarige Nederlander had veel te danken aan Alex Zülle. De winnaar van Parijs-Nice loodste zijn ploeggenoot bij ONCE over twee venijnige heuvels voordat aan de beklimming van de laatste col moest worden begonnen. Slechts 26 renners konden het verwoestende tempo van Zülle aan.

Breukink rondde in de finale het voorbereidende werk van zijn Zwitserse teamgenoot goed af. Hij mocht de leiderstrui van hem overnemen, ook al moest hij de ritzege aan de verrassende Ekimov laten.

In de Dauphiné Libéré is Laurent Dufaux op weg de formatie van ONCE nog een prijs in een rittenkoers te bezorgen. De Zwitser pakte zaterdag Raul Alcala het geelblauwe leiderstricot af door zijn overwinning in de vijfde etappe. Zondag verdedigde de 24-jarige ploegmakker van Breukink op het nippertje de eerste plaats. Ritwinnaar Oliveiro Rincon won 38 seconden op Dufaux en reduceerde zijn achterstand tot drie tellen.

Alcala tuimelde uit de top tien van het klassement. Hij finishte na een de rit van Grenoble naar Bourg-Saint-Maurice op veertien minuten van de Colombiaan. Eddy Bouwmans, vrijdag nog dagwinnaar, arriveerde ruim 23 minuten later in de aankomstplaats dan de winnaar.