Gotcha!

Gotcha!: Gotcha!Gotcha!Gotcha! (BMG Ariola: 74321 141592)

De Haarlemse groep Gotcha! blijkt ook de nieuwe cd te hebben volgespeeld met olifantenfunk. Gotcha!Gotcha!Gotcha!, zoals deze tweede plaat heet, lijdt daarmee aan hetzelfde euvel als het debuut Words and Music from the Lowlands (1991): de drukke muziek ontbeert subtiliteit en de zang van Robadope Ro en Rockattack Ten heeft geen persoonlijke kleur. Met de wortels in de P-Funk van George Clinton en zijn respectievelijke groepen, streeft Gotcha! naar percussieve funk gevat in nummers van ongeveer vijf minuten, die in opbouw leunen op een hypnotiserende kracht. Hoekige baslijnen, dreunende orgels en overal in het geluidsbeeld opduikende drumaccenten, in het refrein onderbroken door schelle blazers vullen het effectieve maar weinig verrassende funk-sjabloon.

Vergeleken met de eerste cd staan op Gotcha!Gotcha!Gotcha! minder jungle-songs en meer rustige nummers. In melodie zijn deze beter uitgewerkt en in bijvoorbeeld Save Da Day en Where have you been so long bereikt ook de zang een zekere gevoeligheid. Op andere momenten klinken de vocalen geforceerd stoer en stuwend, en de raps wel ritmisch maar erg bleek. Zo steken ze schril af bij het gastoptreden van Wendell A. Morrison JR, bekend van de band van Candy Dulfer, in Love o' my Life die sensueel smachten in allerlei gradaties weet over te brengen.

Gotcha!: Gotcha!Gotcha!Gotcha! (BMG Ariola: 74321 141592)

    • Hester Carvalho